Всяка от 47-те префектури на Япония отчете спад на населението

...
Всяка от 47-те префектури на Япония отчете спад на населението
Коментари Харесай

Япония се стопи с 800 хил. души. ,,Нацията е на прага да поддържа обществените си функции

Всяка от 47-те префектури на Япония регистрира спад на популацията през 2022 година, а общият брой на японците е намалял с близо 800 000.

Данните, оповестени от Министерството на вътрешните работи на Япония, демонстрират два нови нежелани върха за нацията, написа Guardian. Смъртните случаи са достигнали връх от над 1,56 милиона за предходната година, до момента в който ражданията в същия интервал в Япония са 771 000. Това е първият път, откогато се водят записите в страната, в който броят на новородените е паднал под 800 000,.

Дори най-високото нарастване на задграничните поданици - над от 10% до 2,99 милиона, не може да спре спада в общото население, което понижава 14-а година поред до 122,42 милиона през 2022 година

Премиерът на Япония Фумио Кишида назова наклонността " рецесия " и даде обещание да се оправи със обстановката. Националните политики до момента не са съумели да спрат спада на популацията, макар че съгласуваните старания на голям брой дребни градове имат прочут резултат.

През януари Кишида сподели, че въпросът за оправянето с ниската раждаемост е „ в този момент или в никакъв случай “, като предизвести, че,,нацията е на прага на това дали може да поддържа публичните си функционалности ".



Застаряващото население на Япония към този момент визира съвсем всеки аспект на обществото. Повече от половината от общините на страната са избрани като обезлюдени региони, затварят се учебни заведения, а притежателите на повече от 1,2 милиона дребни предприятия са на възраст към 70 години и без правоприемник.

Телевизионните и радио стратегиите са ориентирани към по-възрастната публика, като огромна част от рекламите съставляват оферти за погребални услуги, добавки за облекчение на болки в ставите и подложки за инконтиненция (спонтанно изпускане на урина и/или фекалии).

Подземният свят на Япония също е обиден. Мнозинството от представителите на Якудза, една от най-големите незаконни организации в света, са на възраст над 50 години, има повече гангстери на 70 години. Междувременно даже наличието за възрастни е ниша, която пораства, заета от шепа звезди на по 60, 70. даже 80 години.

От 1 април проработи новата Агенция за децата и фамилиите, която сплотява всички свързани с демографията въпроси, в това число раждаемостта. Правителството даде обещание да удвои разноските за грижи за деца до 4% от Брутният вътрешен продукт, само че и до момента дотациите за грижи и обучение не оказаха огромно въздействие върху прираста на популацията.

И въпреки всичко почти 300 дребни града доста са нараснали раждаемостта посредством композиция от обилно финансиране и политики за основаване на по-благоприятна за децата среда.

Общините, които оферират най-хубавите благоприятни условия за нови родители, съвсем несъмнено са се възползвали от миграцията от други региони.

Япония надалеч не е единствената страна с по-малко бебета. Средният коефициент на раждаемост за групата на богатите народи, които са част от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, е 1,66 - много под коефициента от 2,1, нужен за поддържане на броя на популацията.

Въпреки че популацията на Япония стартира да понижава преди други страни (достигайки своя връх през 2008 г.), спадовете в коефициента на раждаемост са по-бързи, изключително в Източна Азия.

Тайван е тъкмо под Япония в статистиката с 1,24 бебета на жена, до момента в който прилежащата Южна Корея има най-ниската раждаемост в света - единствено 0,78 деца на жена.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР