Всяка минута, всеки ден, през цялата година, навсякъде и по-всяко

...
Всяка минута, всеки ден, през цялата година, навсякъде и по-всяко
Коментари Харесай

Различни компании събират лични данни чрез проследяване на телефон

В сяка минута, всеки ден, през цялата година, на всички места и по-всяко време на планетата Земя, десетки компании – значително нерегламентирано, малко следени – записват придвижванията на десетки милиони хора с мобилни телефони и съхраняват информацията в файлове в великански сървъри за данни.

Може би не знаете, само че през днешния ден е изцяло законно да събирате и продавате цялата тази информация. В по-голямата част от света, никой закон не лимитира това, което се е трансформирало в голяма и доходоносна търговия с следене на хора.

От изтеклата информация, разказана по-долу в публикацията, излиза наяве, че следенето по телефон не идва от телекомуникационна компания или гигантска софтуерна компания, нито от държавна интервенция за наблюдаване.

Това се случва посредством компания за събиране на данни за местонахождение, една от десетките безшумно проследяващи вашият телефон, благодарение на програмен продукт, който е влезнал във вашият мобилни телефони посредством инсталирането на някое приложение.

Вероятно в никакъв случай не сте чували за множеството компании – и все пак за всеки, който има достъп до тези данни, животът ви е отворена книга.

Чрез следене на телефон, те могат да видят местата на които ходите всеки един миг от деня, с кой се срещате или с кой прекарвате нощта, къде се молите, дали посещавате център за метадонова терапия, кабинет на психиатър или салон за хубост.

От оповестена публикация в Ню Йорк Таймс, излиза наяве, че планът за дискретност на Times е получил един подобен файл, който е най-големият и най-чувствителният, достигал в миналото до публицистите.

Тези данни включват над 50 милиарда точки на местонахождение от телефоните на повече от 12 милиона американци, до момента в който са се движели през няколко огромни града, в това число Вашингтон, Ню Йорк, Сан Франциско и Лос Анджелис.

Всяка информация в този файл, събрана посредством следене на телефон, съставлява точното местонахождение на един смарт телефон за интервал от няколко месеца през 2016 и 2017 година

И това не бяха просто безобидни метаданни, които съставляват интерес единствено за логаритмите и рекламодателите. Не, това бяха толкоз характерни данни, че разрешиха на проверяващия екип от New York Times да разпознава и по-късно да наблюдава лица, в това число известни персони, държавни чиновници, други проверяващи публицисти и един „ неприятен инженер “, който работеше за съперник.

Данните бяха предоставени на Times Opinion от източници, които желаеха да останат анонимни, защото не бяха упълномощени да го споделят и може да бъдат изправени пред строги санкции за това. Източниците на информацията споделят, че са се разтревожили по какъв начин може да се злоупотребява по този метод и незабавно желаят да осведомят обществеността и законодателите.

Таймс и други новинарски организации са докладвали за следенето на смарт телефони и в предишното. Но в никакъв случай с толкоз огромен набор от данни.

А като си помислим, че този файл съставлява единствено дребна част от това, което се събира и продава всеки ден от промишлеността за следене на местоположението по телефон – наблюдението е на всички места към нашия живот, че в този момент наподобява невероятно да се избегне.

Компаниите, които събират цялата тази информация за вашето местонахождение във всеки един миг, оправдават бизнеса си въз основа на три искания: Хората се съгласяват да бъдат проследявани, данните са анонимни и данните са предпазени.

И може би имат право! Сега отворете вашият смарт телефон, потърсете някое забавно приложение и го инсталирайте. Да, няма да можете, в случай че не се съгласите с някои условия, от тук стартира всичко.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР