Всяка майка знае, че новороденото ѝ вече е социално същество.

...
Всяка майка знае, че новороденото ѝ вече е социално същество.
Коментари Харесай

Близнаците общуват помежду си още в утробата

Всяка майка знае, че новороденото ѝ към този момент е обществено създание. Бебетата избират да гледат лица вместо предмети и даже могат да имитират физиономии. Ново проучване демонстрира, че обществените взаимоотношения стартират още в утробата. Близнаците стартират да споделят между тях още от четиринадесетата седмица на бременността.

Изследователи от университетите в Торино и Парма (Италия) следили с ехографи близнаци за по 20 минути дневно. Още на четиринадесетата седмица те започвали да протягат ръка към другарчетата си. В идващите седмици броят на придвижванията към съседа се усилват неведнъж, а инцидентните придвижвания на крайниците понижават доста. Към осемнадесетата седмица близнаците към този момент прекарват повече време дружно, в сравнение с поотделно. Около 30% % от придвижванията им са ориентирани към съседчето. Тези придвижвания – допиране на главата и гърба на близнака – не престават по-дълго и са по-координирани от всички други.

Резултатите демонстрират, че близнаците осъзнават наличието на другия в утробата и избират да контактуват с него, само че също по този начин поддържат връзка и по по-специален метод. Взаимодействието сред тях наподобява планувано, споделя съавторът на проучването Кристина Бекио (Christina Becchio) от Торинския университет. „ Тези открития ни принуждават да преосмислим появяването на общественото държание. “

Фактът, че ембрионите могат да управляват дейностите си в утробата, не е изненада. Един от съавторите – Виторио Галесе (Vittorio Gallese), който е невробиолог в университета в Парма – е доказвал преди, че ембрионите правят умишлени и сръчни движения още на петия месец от бременността. Бекио счита, че наличието на близнак форсира двигателните умения.

В бъдеще учените възнамеряват да разработят диагностични проби, които систематично да наблюдават придвижванията на ембрионите в утробата. Моделите на интензивност ще предсказват бъдещото двигателно развиване или недъзи в него, като да вземем за пример аутизъм, счита Галесе.

„ Утробата е първото и най-важно място, в което ембрионът развива себеосъзнаването си и чувството за наличието на други. “

Scientific American

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР