Всяка котка тайно (или не толкова) си пожелава да бъде

...
Всяка котка тайно (или не толкова) си пожелава да бъде
Коментари Харесай

Как да представим новата котка на старата

Всяка котка скрито (или не толкова) си пожелава да бъде единственият домакински любим, получаващ всички лакомства и внимание. Затова, когато се появи друго пухкаво творение вкъщи, тя е подготвена да враждува с него.

Невинаги обаче първичната нетърпимост сред двете котки е непреодолима. Ако се постараете в изработката на вярна атмосфера, двете четириноги могат да се научат да съжителстват едно с друго.

Предпочитанията на всяко животно са самостоятелни, само че е видяна по-добра адаптивност и последователност към нов съквартирант у породите Персийска котка, Мейн Куун, Регдол, Бирманска Котка.

За опазване здравето и на двете котки, не забравяйте да прегледате и ваксинирате при вашия ветеринар новия член на фамилията, изключително в случай че е взет от улицата.

Подсигурете, че няма паразити, инфекции по горните дихателни пътища и други болести. Когато преминете тази стъпка, остава да убедите двете писани, че животът е по-хубав с другар, в сравнение с самичък.

Как възрастта и полът могат да бъдат фактор?

Най-честият и съвършен случай е новата котка да бъде по-млада и от отсрещния пол. Ако събирате две еднополови котки, разбирателството е по-добро сред женските, в сравнение с два котарака, защото при мъжките се появява инстинкт, пораждащ експанзия.

 Котки

Хубаво е нравите и енергийните равнища ба двете котки да съответстват. Стара котка, която е получавала цялото внимание на стопанина си през целия си живот, по-трудно и постепенно ще свикне с мъничко и пламенно котенце и може да го отблъсква.

От друга страна, в случай че малко коте е прясно отделено от котилото, ще е отворено за нови запознанства. Малтретирани котки също ще се нуждаят от повече време за акомодация заради това, че до неотдавна животът им е бил стресиращ и ще са изпълнени със боязън към всичко ново и непознато.

Как котките отвръщат на новодошлите?

Опитът демонстрира, че довеждането на ново коте даже при следване на всички нужни стъпки, отново би било стресиращо прекарване и за двете животни. Първите срещи евентуално ще са маркирани от съскане и злобно ръмжене, които са котешкият еквивалент за неодобрение.

Никога не оставяйте нещата да се наредят сами по себе си. Ако в пространството сред тях не участва търпеливата интервенция на човека-стопанин, животинките или ще се сбият, или остарялата котка ще изрази неудовлетворението си върху покъщнината ви.

Започнете с слагането на двете котки в две обособени пространства. Върху хавлия или различен текстилен материал нанесете миризмата на едната котка (като го натриете по козинката ѝ) и я поставете покрай мястото на хранене на другата. Контролирайте първите им срещи – вашето наличие ще помогне за изглаждане на връзките.

Не забравяйте за териториалните им права

Котките не обичат смяната и биха забелязали най-малката разлика в средата си на живот – нова мебел, да вземем за пример. Затова първата им реакция при идването на ново животно най-вероятно ще бъде комплициране или терзание.

 Котки

Поставете две обособени котешки тоалетни дружно с още една спомагателна в разнообразни места на дома и наблюдавайте отношението на остарялата котка – дали да вземем за пример не прави потребностите си отвън предопределеното място.

Присъствието на друга писана. Макар и незабележимо за вас – основава дискомфорт у домашния ви любим, по тази причина е нужно да му предоставите самостоятелно качествено време за игра и за милувки в скута ви, в случай че демонстрира такива стремежи.

Събиране на двете котки

Имайки поради, че двете животни към този момент са опознали взаимно миризмите си (метода с парцалчето), без да са осъществили пряк контакт, идва времето за директната интеракция.

Започнете с леки открехвания на вратата, деляща двете котки, и повторете няколко пъти този миг на временен продан на погледи. Следващата стъпка е да им позволите да се срещнат в една стая – за предпочитане неутрална, необитавана от нито една от двете.

Очакваните реакции ще са взаимно душене и тревожни махания с опашка. Предложете им играчка, която да могат да споделят. Ако едната котка наподобява очевидно обезпокоена, преустановете и повторете същото, само че за по-дълъг период. Малко по малко ще свикнат с една друга.

 Котки

Справяне с експанзия

Ако едно от двете животинчета демонстрира стесняване на ушите, съскане или храчене, може да се намесите с лишаване на вниманието – пърпорене с ръце или кряскане. Ако въпреки всичко това не помогне и котките се сдърпат, разделете ги и пробвайте още веднъж на идващия ден.

Запознанството им може да трае седмици, даже месеци, до момента в който постигнете стремежи резултат, защото любимците с по-агресивен темперамент инстинктивно усещат потребност за доминация над по-слабата и срамежлива писана, която търси да се скрие и свие при първа опасност.

Предложете поддръжка и внимание поотделно на всяка котка при положение, че развият отрицателни усеща една по отношение на друга. Домът ви може да се трансформира в минно поле, в случай че попаднете на обстановка с двама мъжки, които се конкурират и бият непрекъснато.

Веднъж когато котката одобри, че домът ви е място и за други с изключение на нея, запознанствата стават по-лесни с всяко ново попълнение. Възможно е даже сред животните да се завърже надълбоко другарство, което да се демонстрира с взаимни грижи, разчистване на козинката и шерване на общо място на дивана ви. Тогава те осъзнават, че вашето внимание не е едностранно, а по-скоро разграничено за всяка една от тях.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР