„Всяка година у нас се диагностицират около 200 деца с

...
„Всяка година у нас се диагностицират около 200 деца с
Коментари Харесай

Проф. Константинов: Има много обнадеждаващи резултати за лечението на рака при децата

„ Всяка година у нас се диагностицират към 200 деца с рак. Най-честото злокачествено заболяване е острата лимфобластна левкемия. “ Това съобщи пред Bulgaria ON AIR детският онкохематалог проф. Добрин Константинов, началник на Клиниката по детска онкохематология в УМБАЛ „ Царица Йоанна - ИСУЛ “. Той бе безапелационен, че при децата науката и практиката са доста характерни, тъй като някои от болесттите имат подобие с тези при възрастните, само че по своята биологична основа те са разнообразни. Специалистът изясни, че в науката се работи доста интензивно за намирането на средства за лекуване на детските онкохематологични болести и резултатите са доста обнадеждаващи.

„ Няма досега потвърдени пътища за прогнозиране по-ранното разкриване на рака при децата “, сподели проф. Константинов.

„ Имаме превръщане, предиспозиция в генния уред на тези, които заболяват. Има комбиниране на фактори, които към този момент не може да бъдат следени. Има доста фактори на външната и вътрешната среда, които предизвикат тези болести “, добави той. Специалистът означи, че при децата въздействието на външната среда е по-малко.

„ Ракът е цялост от доста злокачествени болести, които ние разделяме по тъкани и органи. Има прояви, които са болестни, и не е желателно да бъдат изчаквани да минат, а да се потърси лекарска помощ “, акцентира проф. Константинов.

Ако лекарят откри, че има подозрение за злокачествено заболяване, тези признаци би трябвало ускорят насочването към експерти, сподели онкохематологът.

Проф. Константинов се спря и на тематиката за отражението на пандемията върху децата, които боледуват от рак.

„ Когато се появи пандемията, влязохме в един усложнен режим на работа, защото самите ни пациенти можеха да идват много мъчно. Те имат постоянен проект на лекуване. Второ - излезе заплахата в случай че се болести дете или в случай че е в контакт с болен, дали няма да се изключи за дълъг интервал от време. Това отново ще наруши лекуването. Трето - смятахме, че тези деца са доста по-податливи на вируса. Но това не се оказа тъкмо по този начин “, изясни той.

Онкохематологът бе безапелационен, че децата, които имат злокачествено заболяване, могат да се имунизират 6 месеца след приключването на дейна химиотерапия или 1 година след възможна трансплантация.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР