Всяка година така нареченият Черен петък привлича погледите на потребителите.

...
Всяка година така нареченият Черен петък привлича погледите на потребителите.
Коментари Харесай

Пет съвета преди Черния петък

Всяка година по този начин нареченият Черен петък притегля погледите на потребителите. Според някои данни, българите пазарят повече през този интервал, в сравнение с за Коледните празници.

Много постоянно огромните понижения и промоции се оферират онлайн. Така ще бъде и тази година. Европейският потребителски център България, който действа към Комисията за отбрана на потребителите, уточни през предходната година някои съществени рекомендации за извършването на покупки на Черния петък, които не престават да бъдат настоящи и през днешния ден.

Според данните на ЕПЦ България, през предишни години главните проблеми са два – доставеният артикул е друг от това, което потребителят е поръчал по интернет или периодите за доставка не са били спазени, като в някои случаи потребителите получават единствено част от мечтаните артикули.

В практиката на ЕПЦ България при работа по тъжби от консуматори в страната против търговци от друга страна в Европейски Съюз се открояват пет потребителски недостатъци, на които би трябвало да се обърне внимание.
Импровизация
Рекламите за Черния петък стартират да се появяват всеобщо преди настъпването на датата, заради което потребителите попадат на редица оферти и отстъпки в интернет. Понякога тези оферти идват от непознати портали и търговци. Колкото и преференциална да наподобява офертата най-добре е потребителите да отделят време за авансово изследване. Всеки търговец в Европейския съюз е задължен да уточни на уеб страницата си адрес и контакти за връзка. Домейнът на уеб страницата не дава гаранция, че търговецът е от тази страна. Не е наложително, в случай че даден портал приключва на.bg, то той да оперира от България.
Скрити разходи
Информацията за цялостната цена на стоката би трябвало да бъде калкулирана правилно от търговеца, като това включва и разноските за доставка на поръчаната стока. Трябва да се обърне внимание и на изискванията на промоцията или понижението, защото от време на време то важи единствено при избрани условия. Такива могат да бъдат покупка на несъмнено количество или за поръчка над избрана стойност. Потребителите би трябвало деликатно да се срещнат с изискванията на промоциите.
„ Дребния шрифт “
Общите условия за прилагане на дадена платформа не са просто скучен текст, а нещо с което потребителят би трябвало да се запознае. Това е значимо, защото при натискането на бутона „ заплати ”, потребителите автоматизирано дават единодушие с общите условия на търговеца. Най-добре е тази инспекция да стане преди Черния петък, защото по този начин няма да се губи време, а всяка несъответствуваща оферта ще бъде отсята авансово.
Къде се връща покупката
Важно е потребителят да инспекции къде тъкмо се връща дадена покупка, в случай че реши, че няма потребност от нея. Възможно е покупката да бъде върната на различен адрес, даже в друга страна, само че не и на вярното място, указано от търговеца. При онлайн извършването на покупки срокът, в който можете да върнете дадена покупка посредством интернет е 14 дни. Някои търговци дават даже по-дълъг период.
Комуникация
Етапите на взаимоотношенията консуматор – търговец би трябвало да бъдат ясно и съответно документирани. Потребителите би трябвало да пазят всички документи и имейли, които получават от електронния магазин и от куриерската работа. По този метод потребителите могат да потърсят правата си при възможен проблем или елементарно да го разрешат, в случай че просто се свържат с търговеца. Често това е задоволително за решение на даден проблем. Но когато казусът не се взема решение, потребителите би трябвало да се извърнат към съответните управляващи, а точно Комисия за отбрана на потребителите и Европейският потребителски център България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР