Всяка година по това време се подготвяме за усилен киномаратон,

...
Всяка година по това време се подготвяме за усилен киномаратон,
Коментари Харесай

7 филма, които задължително да гледаме на Cinelibri 2023

Всяка година по това време се приготвяме за интензивен киномаратон, защото стартира фестивалът Cinelibri. Тазгодишното му девето издание е под мотото " Метаморфози " и отбелязва 140 години от рождението на Франц Кафка - един от най-значимите писатели на XX век.
 “Невинният “, “Приключенията на Сол Белоу “, “Теодор Ушев: Невидими връзки ”, “φ1.618 ”, CineLibri 2022 и кои са наградените филми на фестивала
Кои са наградените филми на CineLibri за 2022 година

Една френска комедия със занимателни обрати

От 6 до 29 октомври феновете в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора ще могат да избират от селекцията от над 60 кино лентата, основани на литературни творби и отличени в Кан, Венеция, Берлин, Торонто и други значими кино събития.

Наред с прожекциите в киносалоните в седемте града у нас, част от заглавията ще могат да бъдат гледани и в платформата Neterra.TV+ от 14 октомври до 05 ноември.

Официалното разкриване на  е този петък, 6 октомври, от 19 ч. в зала 1 на НДК. Тогава ще бъде и единствената прожекция на един най-очакваните филми - на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос, който сграбчи огромната премия " Златен лъв "  от филмовия фестивал във Венеция тази година. Друг филм, който ще бъде показан единствено един път и няма по какъв начин да не споменем, е черната комедия " Дворецът " на Роман Полански.


" Клети създания "

И защото билетите за еднократните прожекции и за двете заглавия са на привършване, ще обърнем повече внимание на седем заглавия, които ще имаме повече благоприятни условия да гледаме. Всички те завоюваха интереса ни с вълнуващи истории (някои комедийни, други драматични), разказани от известни режисьори и артисти освен от Холивуд, само че и от европейското кино.

" Убийците на цветната луна "

Няма по какъв начин да не стартираме точно с новия филм на режисьора Мартин Скорсезе, който събира звезден актьорски състав -,, Лили Гладстон, Джеси Племънс, Танту Кардинал, Брендън Фрейзър, Джон Литгоу и още.
 Снимка 635958

В е разкрита една от най-мрачните конспирации в американската история, в която един против различен са изправени чичо и племенник (Робърт де Ниро и Леонардо ди Каприо). Бил (де Ниро) схваща, че подземен, на която живее индианско племе, има огромни находища на нефт. Това, несъмнено, допуска голяма облага и бързо и елементарно замогване. Местните обаче не желаят и да чуят за пренасяне, по тази причина Бил и приятелите му са подготвени на всичко, с цел да отстранят казуса.

След няколко убийства и изгубвания на хора ФБР се намесва, с цел да проверява. А с напредването на времето Ърнест (Ди Каприо) става все по-раздвоен на чия страна да застане - на тази на чичо си, или на тази на брачната половинка си, която е част от племето.

" Страсти в кухнята "

В основните функции тук са звездите на френското кино  и Беноа Мажимел, които са някогашна двойка и в живота. Във кино лентата влизат в функциите надлежно на Йожени, уважавана готвачка, и на Доден, изискан чревоугодник и готвач, за който тя работи цели 20 години. И както заглавието подсказва, посред им се поражда пристрастеност. Но наред с персоналните пристрастености, са показани и вкусови такива, защото на фокус попада точно кулинарното изкуство.

" Прекрасно лято "

Прелестната, дъщерята на, към този момент се изявява освен като модел. Ирония или не, в " Прекрасно лято ", който е дебютът ѝ в киното, тя изиграва тъкмо модел.

Героинята ѝ Амелия е предизвикателно момиче и повлича по-малката си другарка Джиния в света на актьори бохеми, където влюбването се оказва неизбежно. Колкото и привлекателен обаче да е методът им на живот, той е засенчен от началото на Втората международна война и присъединението на фашистка Италия към Тристранния пакт.

" Четирима непораснали възрастни "

Смелият роман на режисьора и сценарист Селма Вилхунен към този момент има две номинации и една премия, измежду които номинация за най-хубав скандинавски филм.
 Снимка 635957

Главните герои в " Четирима непораснали възрастни " са двойка на междинна възраст, която изпада в рецесия след невярност. Тогава те вземат решение да се впуснат в полиамория - любовна връзка с повече от един човек едновременно и със единодушието на всички участници в нея. Но дали този опит може да докара до по този начин мечтаното опазване на хармонията в фамилните връзки, или пък ще се окаже цялостна злополука...

" История за обич и мрак "

Тук безспорната звезда е. Освен че приспособява сюжета и режисира кино лентата, тя изиграва и основната роля на Фаня, майката на бъдещия публицист Амос Оз, написал книгата " История за обич и мрак ".

Европейска еврейка, героинята на Натали Портман е приклещена в неудачен брак с разрушени фантазии, само че се пробва да се интегрира в непозната страна, до момента в който се бори със личните си демони и за един по-добър свят за сина си.

На фокус във кино лентата са човешките взаимоотношения, религиозните конфликти и персоналните нещастия, съпътстващи спора сред Израел и Палестина. " Откакто прочетох тази изключителна книга, знаех, че желая да я трансформира във филм ", споделя самата Натали Портман.

" Истории, които не са за описване "

Испанците знаят по какъв начин се вършат комедии. А в тази има и авантюристичен, и екшън детайли. Режисьорът Сеск Гай ни показва и един извънредно настоящ феномен - неспособността на хората да ръководят личните си страсти.

Героите са, меко казано, спорни персони - някои от тях бъркат действителността с желанието, други пък лъжат повече, в сравнение с приказват. А петте комични истории, които " не са за описване ", крият обстановки на обществено оскърбление, неизповядани секрети, обществени предубеждения, изневери, ревнивост и разпри.

" Престъплението е мое "

Французите също ги бива в комедиите, а " Престъплението е мое " е една престъпна такава. Режисьорът и сценарист Франсоа Озон прави свободна акомодация на пиесата " Моето закононарушение ", в която основни настоящи лица са очарователни брюнетка и русокоска. Едната е безпарична актриса, упрекната в убийството на прочут продуцент. С помощта на най-хубавата си другарка тя обаче съумява да потвърди виновността си и е оправдана за самозащита. След първичния успех, нещата се объркват - идва ред истината да излезе нескрито.

е от 6 до 29 октомври в определени кина в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР