Всяка година по света се произвеждат около 400 милиона тона

...
Всяка година по света се произвеждат около 400 милиона тона
Коментари Харесай

Между 8 и 10 млн. тона пластмаса годишно се озовава в океаните

Всяка година по света се създават към 400 милиона тона пластмасови произведения . Половината от тях се употребяват за произвеждане на продукти за еднократна приложимост като пазарски чанти, чаши и опаковъчен материал.

Това демонстрират данните от отчет на ЮНЕСКО по случай международния ден на океана 8 юни, представени от Ал-джазира.

Между 8 и 10 милиона тона приключват в океана всяка година. Ако се сплеска до дебелината на найлонов плик, това е задоволително, с цел да покрие повърхност от 11 000 квадратни километра. Това е размерът на страни като Катар, Ямайка или Бахамските острови.

С този ритъм, в течение на 50 години, пластмасовите боклуци могат да набъбнат до повърхност, по-голяма от 550 000 квадратни километра, почти колкото Франция, Тайланд или Украйна.

Пластмасата е най-разпространената форма на океански боклук, съставляващ 80 % от цялото морско замърсяване . Повечето пластмаси, които приключват в океана, идват от системи за изхвърляне на боклуци, които изхвърлят боклука в реки и потоци. Пластмасите под формата на риболовни мрежи и друго морско съоръжение също се изхвърлят в океана от кораби и риболовен лодки.

Освен пластмасови торбички и контейнери, дребни частици, известни като микропластмаси, също си проправят път в океана. Микропластмасите, които са с дължина под 5 мм, са главен екологичен проблем, защото могат да бъдат погълнати от морските жители и да причинят щета както на животните, по този начин и на хората. Приблизително 50 трилиона до 75 трилиона части микропластмаса има през днешния ден в океана.
 Замърсяването с пластмаса на планетата може към този момент да е непоправимо
Замърсяването с пластмаса на планетата може към този момент да е непоправимо

" Нивата на пластмасовите излъчвания в международен мащаб могат да провокират резултати, които няма да можем да обърнем "

Въпреки че проучванията върху резултатите върху здравето от потреблението на микропластмаса от индивида са лимитирани, някои изследвания демонстрират, че микропластмасата може да се натрупва в органи като черния дроб, бъбреците и червата. Има опасения, че микропластмасовите частици могат евентуално да доведат до инфектиране, оксидативен стрес и клетъчно увреждане.

Според изследване от 2021 година, оповестено от Science Advances Research, 80 % от всички открити пластмаси в океана идват от Азия . Смята се, че Филипините са източник на повече от една трета (36,4%) от всички пластмасови боклуци в океана, следвани от Индия (12,9%), Малайзия (7,5%), Китай (7,2 %) и Индонезия (5,8%).

Пластмасите са синтетични материали, направени от полимери, които са дълги вериги от молекули. Тези полимери нормално се извличат от петрол или природен газ. Основният проблем с пластмасите е, че те не се биоразграждат елементарно, което значи, че могат да останат в околната среда стотици години, причинявайки съществени проблеми със замърсяването.

Пластмасите, които попадат в океана плават на повърхността дълго време. В последна сметка те потъват на дъното и се заравят в морското дъно.

Пластмасите на повърхността на океана съставляват 1 % от общата пластмаса в океана. Останалите 99 % са микропластмасови фрагменти надалеч под повърхността.
 Европейски Съюз и други страни упорстват за крути ограничения против замърсяването с пластмаси
Европейски Съюз и други страни упорстват за крути ограничения против замърсяването с пластмаси

Страните се стремят към договорката на Организация на обединените нации за преодоляване на замърсяването с пластмаси
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР