Всяка година на днешна дата светът празнува зараждането на светлата

...
Всяка година на днешна дата светът празнува зараждането на светлата
Коментари Харесай

Варна отбелязва днешния Световен ден на Олимпизма

Всяка година на днешна дата светът чества зараждането на светлата искра на олимпизма. Организираните на тази дата спортни събития носят заряда и духа на Олимпийските полезности и идеали за съвършенство, мир, почитание и почтена игра.

Във Варна този ден ще бъде маркиран от 10.00 ч. на алеята на Олимпийската популярност в Морската градина с шествие на възпитаници от Спортно учебно заведение и среща със спортисти, взели участие на Олимпийски игри. Мотото на Световният ден на Олимпизма тази година е „ Световен мир “!
Международният ден на Олимпизма се празнува с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948г. На тази дата през 1896г. в Сорбоната (Париж) по самодейност на барон Пиер дьо Кубертен е учреден МОК. Тогава се взема решение за възраждането на Олимпийските игри, като България е една от 14-те страни, взели участие в първата съвременна Олимпиада в Атина през 1896 година

Ето какво споделя барон Пиер дьо Кубертен за олимпизма:

„ Олимпизмът възвеличава и съчетава в едно уравновесено цяло качествата на тялото, мозъка и волята “

Вярвайки, че единствено по-добрите хора могат да създадат света по-добър, барон Пиер дьо Кубертен посвещава живота си на възраждането на това, което и в Древността, и в наши дни, съумява да накара света въпреки и за малко да живее в мир, единен от спорта.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР