Всяка година на 5.11 хората от цяла Великобритания започват да

...
Всяка година на 5.11 хората от цяла Великобритания започват да
Коментари Харесай

8 любопитни факта за Гай Фокс

Всяка година на 5.11 хората от цяла Англия стартират да палят огньове и да се любуват на красиви фойерверки. Тази традиция се прави в чест на събитията от 5.11.1605 година, когато е изработен несполучлив опит да се извърши по този начин наречения Барутен скрит план – да се взриви Камарата на лордовете по време на държавното разкриване на Английския парламент. Човекът, който най-често се свързва с Барутния скрит план, е Гай Фокс. Ето и няколко любопитни обстоятелството за него.

1. Гай Фокс (или Гуидо Фокс) е роден на 13.04.1570 година в Стоунгейт, Йорк. Завършва учебното заведение „ Saint Peter’s School ” в родното си място. Това е единственото място във Англия, където не се чества 5.11. Освен двете упоменати имена, Фокс от време на време употребявал псевдонима Джон Джонсън – той се показва с това име, когато бива задържан.

2. Гай Фокс е роден в протестантско семейство, само че се обръща към католицизма, когато навършва 16 години. По това време религиозното обучение е водено от британската черква, която не толерира римокатолицизма. Това състояние е мъчно за почитателите на католическата религия. Гай Фокс и останалите членове на Барутния скрит план са католици, което изяснява основаването на заговора преди всичко – той е в отговор на потъпкването, на което са подложени. Друга причина да желаят да убият краля Джеймс I е, че той е шотландец. По това време Англия и Шотландия са ръководени като две обособени народи и имат разнообразни монарси. След гибелта на кралица Елизабет I, крал Джеймс I бил идващият, който би трябвало да седне на трона на Англия. Той е първият монарх, който ръководи и двете народи.

3. Гай Фокс е умел войник. Въпреки че не се бори за страната си, той взе участие във войната сред Испания и Холандия (на страната на испанците, а от там и желанието му да бъде именуван Гуидо Фокс). По това време той натрупва огромен опит с експлозивите.

4. Въпреки че Гай Фокс не е основният конспиратор в Барутния скрит план, той има една от най-важните функции. Подземието на Камарата на лордовете било заредено с 36 бъчви с барут. Имало задоволително, с цел да унищожи изцяло постройката и да аргументи вреди на здания в радиус от една миля. Задачата на Гай била да охранява барута и в случай че не бъде хванат, да е индивидът, който да го възпламени. Твърди се, че даже да беше разпален, барутът не би избухнал, защото бил „ прогнил “.

Участниците в Барутния скрит план

5. Въпреки че взе участие в нещо като терористичен скрит план, Гай Фокс е разгласен за 30-тия най-велик британец съгласно анкета на BBC, извършена през 2002 година.

6. Веднага откакто е хванат, Фокс е задържан и запитан за какво желае да убие краля и да взриви Народното събрание. Той умерено дава отговор, че счита краля за болест за народа.

7. Фокс е малтретиран 4 дни, преди да каже имената на другите хора, взели участие в заговора. Подписът върху самопризнанията му след първите изтезания (които към момента се пазят в националния архив) наподобява е изработен от слаба и трепереща ръка. Участниците в заговора са съдени на 31.01.1606 година, след което са обесени. Фокс скача от ешафода в опит да се избави от обществените унижения, които по това време съпровождали всяка екзекуция, само че чупи врата си.

8. Прословутата маска на Гай Фокс с необятна усмивка, червени бузи, тънки мустаци и остра брада е изображение на Фокс. Тя е употребена като главен сюжетен детайл във кино лентата „ V for Vendetta ” от 2006 година. Маската на Гай Фокс се асоциира и с неофициалната група „ хактивисти “, познати под името „ Анонимните “ (Anonymous).

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР