Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без

...
Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без
Коментари Харесай

31 май - Световен ден без тютюнев дим

Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене по самодейност на Световната здравна организация (СЗО).

Денят се организира по целия свят, акцентират се рисковете за здравето, свързани с използването на тютюн и се моли за ефикасна политика, която да понижи равнищата на ползване.

Тютюнопушенето е един от главните рискови фактори за пораждане на редица обществено значими болести като сърдечносъдовите, онкологичните, белодробните.
СЗО: Българските юноши на първите места по тютюнопушене, приложимост на алкохол и канабис България е и на второ място при 15-годишните, които са правили секс, се показва в отчет на организацията
По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива към 6 милиона души. Над 5 милиона от тези жертви са разследване на директната приложимост на цигарени произведения, а останалите - на по този начин нареченото „ пасивно пушене”.

Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите, е фактът, че съдържат над 4000 химични субстанции. От тях най-малко 250 са избрани като рискови, а 50 като канцерогенни.
Проучване: Човешкият бял дроб се регенерира след отричане на цигарите Това важи даже и за тежки пушачи
Поради тези аргументи Световната здравна организация и Европейската комисия водят политика за ограничение на нездравословния табиет във всички страни. В благозвучие с тези хрумвания през 2012 година България вкара възбрана за тютюнопушене на публични места.

СЗО прикани всички страни да обмислят още по-строги ограничения за битка с порока. Те включват ограничение на сцените с тютюнопушене във филмите за подрастващи, въвеждане на антиреклами за нездравословния табиет преди прожектирането им и др.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР