Всяка година на 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба

...
Всяка година на 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за диабет ще се проведат утре в УМБАЛ Лозенец

Всяка година на 14 ноември означаваме Световния ден за битка със захарния диабет. Статистиката демонстрира, че на всеки 10 секунди в света по двама души се разболяват от диабет, а един умира от затрудненията, свързани със болестта.

Усложненията от диабета могат да обиден голям брой органи и системи, което трансформира болестта в социалнозначимо и с капацитет за разрастваща се световна пандемия.

Захарният диабет покачва риска от развиване на редица сърдечносъдови болести, които засягат сърцето и кръвоносните съдове, очите, бъбреците, нервите. Той е водеща причина за слепота, бъбречна непълнота и ампутации на долните крака.

Пациентите със захарен диабет имат 4 пъти по-висок риск за сърдечносъдови произшествия – инфаркт и инсулт, и три пъти по-висока периодичност на бъбречна непълнота. Случаите на ампутации са 15 пъти по-чести при хора със захарен диабет. Затова хората, страдащи от това заболяване, се нуждаят от ранна диагностика, оптимално лекуване и постоянен самоконтрол.

Във връзка с отбелязването на Световния ден за битка с диабета на 14 ноември 2023 година, в Медицински център „ Лозенец “(ДКЦ), ул. „ Козяк “, № 1, се провеждат безвъзмездни медицински прегледи.

Висококвалифицираните експерти доцент доктор Малина Петкова – ендокринолог, доктор Иво Инджов – шеф на Отделението по очни заболявания, и доктор Стефан Манасиев от Отделението по съдова хирургия ще консултират  хора, страдащи от захарен диабет вид 1 и вид 2  за ранно  определяне на риска от настъпване на сърдечносъдови и други затруднения на болестта.

Прегледите при тримата експерти ще се организират от 08.00 ч. до 16.00. ч.  в кабинети № 2 и № 3 на ет. 1 и кабинет № 1 на ет. 2 – Медицински център „ Лозенец “, ул. “Козяк “ № 1.

Заявките за безплатните прегледи ще се реализират през , както и на тел. 02 96 07 682.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР