Всяка година групи от талантливи млади играчи от развиващите се

...
Всяка година групи от талантливи млади играчи от развиващите се
Коментари Харесай

Четирима наши млади тенисисти са включени в програмата за развитие на играчи от Големия шлем

Всяка година групи от надарени млади играчи от разрастващите се тенис народи са поканени да се причислят към Програмата за развиване на играчи от Големия шлем/ITF Touring Teams, които се финансират посредством Програмата за развиване на играчи от Големия шлем.

Тази покана разрешава на играчите да пътуват като част от тим, да имат достъп до високо квалифицирани треньори и вземат участие в шампионати отвън техния район. Без Touring Team тези играчи нямаше да имат опция да се състезават на толкоз високо равнище на конкуренция, което е основен съставен елемент от тяхното развиване.

През януари българинът Илиян Радулов, който в този момент още веднъж е част от тима на ITF, се възползва по най-хубавия метод от присъединяване в Австралия, като доближи до четвъртфиналите на Откритото състезание на Австралия за юноши.

През последните години имаше и доста други триумфи. Един от тях е Анджела Окутойи, която беше отгледана от баба си в кенийски манастир, откакто майка й почива по време на раждане.

Историята за силата на Окутойи е впечатляваща. Тя е преодоляла обилни компликации, с цел да стигне до мястото, където е през днешния ден. Именно Touring Team й даде късмет да пътува до Откритото състезание на Австралия за девойки през 2022 година, където тя стигна до третия кръг и влезе в историята.

На Уимбълдън през юли 2022 година тя завоюва купата на двойки при девойките в тандем с Роуз Найкамп от Нидерландия. Така тя стана първата шампионка от Кения в шампионат от Големия шлем.

През 2023 година Програмата за развиване на играчи от Големия шлем включва тимове, които се състезават във всичките шест района в международен мащаб и на равнище ITF World Tennis Tour, надпревари за юноши и девойки до 18 години и районни и интернационалните шампионати от най-високо равнище до 14 години.

След като към този момент провежда тимове за шампионати в Австралия и Южна Америка, идната спирка на Touring Team е Европа.

Българските тенис гении Илиян Радулов, Адрияно Дженев, Росица Денчева и Елизара Янева бяха определени да бъдат част от тимовете на ITF за идните шампионати от Големия Шлем.

Радулов, Дженев и Денчева са определени в тим „ А " на ITF.

Тримата ни родни тенисисти ще вземат участие в лагери, подготвителни шампионати и надпреварите от Големия Шлем – Ролан Гарос и Уимбълдън.

Радулов, Дженев и Денчева ще стартират с предварителен лагер в Италия от 11 до 14 май. След това тримата ще вземат участие на два шампионата от ITF за юноши и девойки в Санта Кроче Сул′Арно от категория J300 и Милано J500. Следва нов шестдневен лагер в Италия и присъединяване на Ролан Гарос от 4 юни.

Радулов, Дженев и Денчева ще имат две седмици отмора след Откритото състезание на Франция.

Тримата още веднъж ще бъдат на лагер от 26 юни до 1 юли в Нотингам, а по-късно ще вземат участие на шампионата от категория J300 в Роухямптън (Великобритания).

От 8 юли следва присъединяване на Уимбълдън.

Елизара Янева беше определена в тим „ Б " на ITF.

Янева стартира с лагер в Италия от 28 до 30 април. След това Елизара ще играе на пет поредни шампионата преди Ролан Гарос. Българката ще взе участие в конкуренциите в Италия от категория J200 в Салсомаджоре, J200 в Прато, J300 Санта Кроче Сул′Арно, J500 в Милано и J300 в Шарлероа – Марсинел (Белгия).

От 4 юни Елизара Янева ще вземе присъединяване на Ролан Гарос.

Има доста тенисисти, които са или в топ 50 на класациите на ATP и WTA, или са взели участие в топ 50 през последните 12 месеца или по този начин, че преди този момент са представлявали Програмата за развиване на играчи от Големия шлем/ITF Touring Teams.

При дамите това са Джан Шуай (2001, 2003), Сорана Кирстеа (2003), Виктория Азаренка (2004), Ирина-Камелия Бегу (2004, 2007), Симона Халеп (2005), Онс Жабур(2008), Александра Соснович (2009), Йелена Остапенко (2010, 2011, 2012), Анжелина Калинина (2010, 2011, 2013), и Камила Осорио (2014, 2016, 2017)

При мъжете това са Григор Димитров (2004, 2005, 2006), Кристиан Гарин (2006), Иля Ивашка (2008), Лойд Харис (2010, 2013, 2014) и Себастиан Баез (2015).





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР