Всяка година грипният сезон представлява предизвикателство за болниците и хората. Въпреки

...
Всяка година грипният сезон представлява предизвикателство за болниците и хората. Въпреки
Коментари Харесай

Учени смятат, че са открили ахилесовата пета на грипа

Всяка година грипният сезон съставлява предизвикателство за лечебните заведения и хората. Въпреки имунизацията възрастните хора и изключително пациентите със здравословни проблеми са изложени на нараснал риск да станат жертва на тежка грипна офанзива. Това, което е изключително подло при грипните вируси, е способността им да мутират бързо, което ги прави все по-устойчиви на медикаменти. 

Поради тази причина има незабавна потребност от нови дейни съставки, с цел да можем да продължим да осигуряваме дейно лекуване на заболяването в бъдеще, пише Technology Networks. Изследователи от университета в Мюнстер са създали значима стъпка в тази посока, съгласно новото им изследване.

Екипът съумя да даде доказателства за 59 характерни модификации на полимеразата на грип А. С други думи, учените откриха модификации на решителен ензим, виновен за основаването на копия на генома на вируса. Характеристика на модификациите, разказани в проучването, е, че те се предават от протеини в клетките гостоприемници и, за разлика от вирусните протеини, не могат бързо да мутират. Това обещаващо изобретение разрешава по-голям прогрес към откриването и производството на нови медикаменти.

Полимеразата на вируса на грип А (IAV полимераза) е доста комплициран протеин с доста функционалности. Една от тях е, че след структурна смяна може да сътвори и копия на вирусния геном. Без това " превключване " на функционалностите вирусът не може да се възпроизвежда. Както е намерено от доктор Linda Brunotte, Franziska Günl и група сътрудници, IAV полимеразата се нуждае от протеини от клетката гостоприемник, с цел да работи като " молекулярни превключватели " и да извършва другите си функционалности. Тези протеини от клетката гостоприемник са ензими, които прикрепят други по този начин наречени убиквитинови протеини към характерни места в полимеразата и вследствие на това задействат сигнал за превключване на функционалностите. „ Успяхме да създадем карта, показваща 59 позиции на вирусната полимераза, споделят учените.

Това навсякъде разпространяване има избран резултат върху полимеразната интензивност на 17 места. Освен това е открита една характерна позиция, чиято трансформация е сигнал за промяна и обвързваното с нея превключване на функционалностите в полимеразата. В резултат на това доктор Гюнл, водещ създател на проучването, в този момент гледа към обещаващо бъдеще за проучванията: „ Въз основа на нашето картографиране на убиквитинирането, спомагателни изследвания могат да изяснят кои ензими са съответно виновни за модификацията на IAV полимераза. Лекарства, насочени срещу тези ензими, ще бъдат устойчиви на разновидности в грипните вируси, като по този метод показват огромен капацитет за бъдещи лечения. "

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР