Всяка година Европейският парламент и Международната фондация за наградата Карл

...
Всяка година Европейският парламент и Международната фондация за наградата Карл
Коментари Харесай

Кой проект ще представя България на европейската награда „Карл Велики“ тази година?

Всяка година Европейският парламент и Международната фондация за премията „ Карл Велики “ провеждат конкурс за планове, осъществени от и за младежи. Национално жури във всяка страна от Европейски Съюз избира по един план , а по-късно от селектираните 27 плана европейско жури дефинира тримата лауреата на премията .

Проектът „ Академия за градски пространства “ на Фондация „ Колективът “ ще показва България на 17-ото годишно издание на общоевропейския конкурс за премията „ Карл Велики “ за младежи за 2024 година Той има за цел да помогне на младежи, които се интересуват от архитектура, урбанизъм и изкуство , да научат за опциите за осъществяване на хрумвания за интервенция в градската среда.

Българското жури, формирано от членовете на Европейския парламент Радан Кънев (ЕНП), Елена Йончева (С&Д), Илхан Кючюк (Обнови Европа), Андрей Слабаков (ЕКР) и Атанас Радев, представител на Националния юношески конгрес, избра плана за народен победител всред 16 кандидатури от България .

През 2023 година народен победител за България беше планът „ Музикално образование за украинските деца “ на фондация „ Музика за България “, през 2022 година − Лятна академия „ Перспективи “, а през 2021 година страната беше показана с плана „ Модел Европейски съюз София 2021 “.

Академия за градски пространства София/Берлин

Академия за градски пространства София/Берлин е реформаторски план на фондация „ Колективът “, предопределен за изобретателни младежи, които се интересуват от архитектура, урбанизъм и изкуство . Той ги среща с целия развой по осъществяване на една концепция за интервенция в градска среда, в това число търсене и намиране на съидейници и способи за финансиране.

Програмата на академията включва полемики с български и немски лектори и работа на терен . Участниците вършат разбор на градската среда, като набелязват главните групи проблеми и изготвят базов модел за тяхното решение, а по-късно създават хрумвания за интервенция в съответни местоположения. Академията приключва с галерия, провокираща ангажираност и разговор . Проектът адресира неналичието на осведоменост по какъв начин младежите да провеждат и осъществят на процедура своите хрумвания за облагородяване на градското пространство в техния квартал или регион от града.

В претекстовете си за номиниране на този план евродепутатът Андрей Слабаков споделя:

„ Академия за градски пространства “ употребява креативните благоприятни условия на Новия европейски Баухаус и основава резистентен модел, който към този момент сполучливо е прибавен в няколко страни членки, а с времето ще бъде необятно различим и по света. “

Европейска младежка премия „ Карл Велики “

Европейската младежка премия „ Карл Велики “ се провежда взаимно от Европейския парламент и Фондацията за интернационалната премия „ Карл Велики “ и се връчва за планове, чиито основатели са на възраст сред 16 и 30 години . Спечелилите планове би трябвало да предизвикват разбирателството в Европа и света, да подкрепят построяването на общо чувство за европейска еднаквост и интеграция; да предизвикват други младежи в Европа да вземат участие интензивно в демократичния живот, да служат като модел за европейските младежите и да оферират на практика образци за взаимното общуване на европейци като една общественост.

Европейско жури, формирано от двама членове и ръководителя на Европейския парламент, трима представители на Фондацията за интернационалната премия „ Карл Велики “ в Аахен и двама представители на младежкия бранш, ще излъчи спечелилия всред всички планове, отличени от журитата на национално ниво .

Наградата за най-хубав план е 7500 евро, втората премия е 5000 евро, а третата − 2500 евро . По един представител от всеки от отличените национални планове ще бъде поканен да участва на церемонията по връчване на премиите през май 2024 година в Аахен, Германия, а тримата лауреати ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент. Подробности могат да бъдат открити на интернет страницата на премията www.charlemagneyouthprize.eu.

Предишни лауреати

Първо място в европейския конкурс през 2023 година завоюва планът AILEM от Белгия : езиково приложение, създадено за потребностите на бежанци и хора, търсещи леговище. Приложението включва потребни изречения, истории и игри, които подкрепят езиковото образование, както и благоприятни условия за реализиране на контакт с други консуматори.

Втора премия беше присъдена на литовския план Мобилен музей за климата , който има за цел да подтикне хората да възприемат по-екологосъобразен метод на живот.

Трета премия завоюва планът „ Европейски сътрудник “ от Нидерландия , посредством който млади публицисти от цяла Европа разпращат всеки ден имейл с вести от разнообразни краища на Европа и коментират по какъв начин огромните провокации намират отражение на локално равнище.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР