Всяка година досега, лидерите на Г20 успяват да седнат на

...
Всяка година досега, лидерите на Г20 успяват да седнат на
Коментари Харесай

Специално за Euronews Bulgaria: Индонезийският посланик у нас за войната в Украйна, Г20 и пътя към мира

Всяка година до момента, водачите на Г20 съумяват да седнат на една маса и да излязат с една обща позиция и политика по съответни въпроси. Тази година може да е по-различна.

Година, белязана от войната в Украйна, последствията от пандемията, рецесията и прекомерно огромното разделяне сред страните. Червената линия на разделянето – би трябвало ли Русия да бъде отстранена от Г 20?
Агресори, нашественици, окупатори доста неща чухме за нас. Ще си разреша да припомня на нашите западни сътрудници, че те говореха това в предходните месеци и би трябвало да кажат какво тъкмо желаят. А по отношение на начало на мирните договаряния, тези договаряния в действителност ги прекъсна Украйна.
Сергей Лавров, външен министър на Русия

Сега, в ръцете на Индонезия, като ръководител на Г20 е да откри път към помиряването. Да сътвори терен за разговор. Ден преди срещата на върха в Бали, ще успее ли Индонезия да бъде дипломат на мир, отговора търсим от Иуан Богананти - дипломат на Индонезия в България.

„ Трябва да разбираме, че задачата на Индонезия, като ръководител на Г20 е, че в сегашната динамична обстановка няма да наруши целостта на Г20. Затова Индонезия гледа напред и мисли за бъдещето на света. Г20 не трябва да се проваля, тъй като Г20 се чака от обществото и би трябвало да бъде място за решение на световните провокации, както и да остане съответстващо и в интерес на света като цяло. Индонезия се е позиционирала като миротвореца сред страните “, съобщи Н.Пр. Иуан Богонанта.

Междувременно срещата на финансовите министри към този момент се провали в това отношение и общо мнение нямаше. А страните бяха разграничени в позициите си по съветската инвазия в Украйна.

„ Председателството на Индонезия на страните от Г20 тази година наподобява, че е най-сложното председателство изобщо. Ние се сблъскваме с редица провокации и рецесии, а даже и в естествена обстановка договарянията в Г20 в никакъв случай не са били лесни. В тази изключителна обстановка се изискват ангажираност и благосклонност от всички страни, с цел да е несъмнено, че полемиките в Г20 няма да спрат. Така че триумфът на Г20 не е в ръцете на една или две страни, а в ръцете на всички членове на Г20, тъй като това е групова отговорност “, сподели още посланикът.

„ Индонезия е миролюбива страна, даже във външната си политика. Г20 е един от дребното стопански конгреси, които могат да отговорят на актуалната световна рецесия. Залогът е прекомерно огромен, в случай че Г20 се провали, тъй като визира животът на милиарди хора по света, изключително в разрастващите се страни. Това, което желаеме за света е непоклатимост и мир, с цел да може да растем стопански “, добави Н.Пр. Иуан Богананта.

А пред стопанската система се обрисуват тежки времена, считат специалистите. Затова и неналичието на обща позиция на най-силните стопански системи тормози всички. Защото това може да значи единствено едно - с изключение на криза и финансова рецесия, се отваря и все по-сериозна политическа рецесия в международен мащаб.

„ Ние може да се учим всички един от различен.  Ние също може да се учим от вашата просвета, вяра и политика. Едно от главните неща, които Индонезия има е приемливост към другите общности, които живеят дружно. Ние сме страната с най-голямата мюсюлманска общественост, само че също по този начин сме признали редица други религии. Това е страна с повече от 300 етноса, всеки със личен акцент, тъй че ние сме модел за съразмерен мултикултурен живот “, уточни посланикът.

По неговите думи фокусът на индонезийското председателство тази година е да реализираме световно икономическо възобновяване посредством приоритизаране на здравните грижи, дигитализацията и енергийния преход.

„ Чрез тези цели Индонезия прави най-хубавото, с цел да способства за по-добър свят. Възстановяваме се дружно, възвръщаме се по-силни. И продължаваме да поставяме всички старания “, сподели още Негово превъзходителство Иуан Богананта.

Вижте повече във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР