Всяка година 400 000 европейци умират от мръсен въздух, съобщи

...
Всяка година 400 000 европейци умират от мръсен въздух, съобщи
Коментари Харесай

България работи по около 20 проекта за мултимодална инфраструктура

Всяка година 400 000 европейци умират от замърсен въздух, заяви в София еврокомисарят по превоз Виолета Булц. Европейски Съюз готви нов налог за колите в градовете, съгласно това кой какъв брой замърсява. И още - Европейска комисия предизвести 9 страни членки, че ще заведе дело против тях в Съда на Европейски Съюз поради редовно мръсния въздух. Такива каузи към този момент бяха заведени против Полша и България. Друго от предлаганите решения по казуса е развиването на така наречен " мултимодален превоз ".


Мултимодалният превоз, съгласно специалисти, е бъдещето в транспорта на товари и хора. За някои страни в света е към този момент действителност, за други, като България, е към момента план в развиване.

Мултимодално, или комбинирано, се транспортират товари и хора с няколко типа превоз в границите на едно пътешестване. Пример за това са огромните товарни контейнери, транспортирани по море от контейнеровози и разтоварвани на пристанища, които по-късно по вътрешната жп или магистрална мрежа доближават до последна дестинация.

Мултимодалният транспорт икономисва време и средства, облекчава тапите и е една от най-сериозните ограничения срещу замърсяването на въздуха, от което в Европа умират стотици хиляди хора годишно.

България работи по към 20 плана за мултимодална инфраструктура. Модернизиране на жп-линиите София-Септември, Пловдив-Бургас, Пловдив-Свиленград, София-Гюешево, доизграждане на Автомагистрала " Хемус ", рационализация на пътя София-Калотина. В ход са процедури за отдаване на концесия на пристанищата Видин и Русе и летищата в София, Пловдив и Балчик.

EС предизвиква комбинираният транспорт и работи по тъй наречените " Първи мобилен пакет ", който планува въвеждане на стандартизирана електронна система за таксуване на колите на база изминато разстояние и количество нездравословни излъчвания, отделяни във въздуха. Комисията вижда в тази система опция на възбраните за придвижване на дизелови коли, които Германия обмисля, или еко таксите, които Лондон към този момент вкара.

Около 25% от количествата излъчвания въглероден диоксид, отделяни в Европейски Съюз, са от транспортния бранш, разгласи еврокомисарят по превоз Виолета Булц. Автомобилите са най-големите замърсители, а съгласно специалистите, точно автомобилният транспорт на товари ще се усили съвсем двойно до 2030 година Мултимодалният превоз може да облекчи казуса, тъй като трансферира товари от автомобилния към по-екологичния транспорт - железниците.

Виолета Булц, еврокомисар по превоз: Предложението за европейска стандартизирана система за таксуване, учредена на това, кой какъв брой замърсява въздуха, сега се разисква в Парламента и Съвета. Надявам се, че системата и ограниченията в Пакета ще влязат в действие преди края на моя мандат.
В България към този момент работи интермодален терминал в Пловдив, следва да бъде открит втори в Илиянци, има планове за такива терминали по река Дунав при Русе, както и на Черно море при Варна. Между България и Турция се движи и първият мултимодален трен от Пловдив до Черкезкьой.
Велик Занчев, заместник-министър на превоза, осведомителните технологии и известията: Много е значимо да разтоварим автомагистралите от ТИР-овете и да прехвърлим част от стоките на железопътен, на воден превоз.
95% от интернационалните товари през България са транспортирани точно с ТИР-ове. Целта е на границата да бъдат претоварвани на трен - от Свиленград до Калотина. Но по тази причина трябват съществени вложения в рационализация на жп-мрежата.

Освен товари, упованията са интермодалният превоз да смъква и от ден на ден хора от колите. В София метрото транспортира 350 000 души на ден, а с новата билет система градският превоз ще стане още по-предпочитан.
Пламен Църноречки, Център за градска подвижност - София: Това, което ще е добре за жителите и гостите на град София, е, че те с един превозен документ ще могат да пътуват по целия градски превоз, в това число и метрото. Въвежда се в безусловно всички 1300 транспортни средства.
Заради замърсяването на въздуха Англия и Германия, които от дълго време са отвън периодите, сложени от Европейска комисия за изчистване на атмосферата, вкарват разнообразни забрани за придвижване на дизелови коли в градовете или спомагателни такси " замърсяване ".

В Лондон таксата замърсяване е 10 паунда за всички коли, създадени преди 2006 година, които влизат в града. Има и такса запушване от близо 12 паунда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР