Всяка финансова институция в страната си води статистика за развитието,

...
Всяка финансова институция в страната си води статистика за развитието,
Коментари Харесай

Стоян Мавродиев  отчита  още една добра година за ББР

Всяка финансова институция в страната си води статистика за развиването, като Българската банка за развиване не прави изключение от това предписание. Неин изпълнителен шеф от края на 2017 година е Стоян Мавродиев. Последните две години минават под неговото ръководство и решенията, които той взема, са определящи за просперитета на Българската банка за развиване и, както ще забележим по-долу, за икономическата обстановка на страната като цяло.

Каква е главната активност на Българската банка за развиване?

Най-пълен лист с дейностите, които ББР има право да извършва, може да се види в Закона за ББР. Основната концепция на банката е да обезпечава средства на междинни и дребни компании. Това може да стане по 2 метода: непосредствено или косвено. Индиректното обезпечаване на средства е посредством кредитна линия, която включва медиатор – комерсиална банка. Допълнително, Българската банка за развиване извършва и гаранционна функционалност, т.е. служи за поръчител пред частните банки за обещано дружество. Дружеството, което се занимава с тази функционалност, е Националният   гаранционен фонд.

Интересното в активността на ББР е опцията ѝ да кредитира освен български банки, ами и интернационалните такива, в случай че те ще кредитират покупател на артикули, създадени от МСП (малки и междинни предприятия). Българската банка за развиване координира и вложението на средствата, идващи от Европейските фондове. От 2018 година може да взе участие в капитала на компании, както и да ги съветва за усвояването на дотации по европроекти. Българската банка за развиване може да е в помощ и на общински и държавни планове, стига те да дават отговор на изискването да подкрепят икономическата среда в страната.

Какви са задачите на ББР през 2018 година и 2019 година?

Спрямо пазарната обстановка в страната, ББР се стреми да хармонизира районните несъответствия. Това се прави, като се притеглят средства от външни вложители и се употребяват за поощряване на развиването на бизнес средата. Така ще се подтиква стопанската система и ще се усили Брутният вътрешен продукт. Един от главните таргети на Българската банка за развиване, от нейното основаване до ден сегашен, е да насърчи експортната активност. Икономическият капацитет на България по никакъв начин не е дребен, стига някой да помогне за по-лесното нахлуване на дребните предприятия в пазарна стопанска система. Началните компликации пред младите бизнесмени са това, което ББР се пробва да минимизира, като резултат. Подобряването на финансовата им обстановка, както и опцията да доближат до средства, които да им разрешат да се разширят софтуерно, експортно и стопански, е главният тласък на повече от 10,000 компании да се възползват от ББР и нейните артикули за кредитиране. Професионалното ръководство на ББР, отпред със Стоян Мавродиев, си проличава по прозрачността, успеваемостта и резултатите, реализирани за две години. А какви са те?

Как се е развила банката през интервала 2018 година – 2019 година?

Декември 2018 година Българската банка за развиване има личен капитал 771 986 хиляди лева Девет месеца по-късно той нараства с 4%, което я слага в топ 10 на банките по мярка на капитала в страната. Само високият капитал обаче не е основополагащ. Той би трябвало да бъде комбиниран с висока ликвидност, която даже има избрана от страната минимална стойност, с цел да не се получават разтърсвания в банковата сфера. Минималната стойност на ликвидността е 100%, ББР е с ликвидност над 500%. За съпоставяне, множеството банки в България поддържат равнище на ликвидност към 250%. Това незабавно значи, че ББР е с двойно по-добри индикатори.

Защо се получава по този начин? През 2018 година Стоян Мавродиев подписва контракт за финансиране с Китайската банка за развиване, която ще влага в страната 1,5 милиарда евро. От тази сума, още през 2018 година, са ни обезпечени 300 млн. евро, които през 2019 година са почнали да се усвояват. Тук би трябвало да уточним, че даже и преди този момент кредитиране от страна на Китайската банка за развиване, Българската банка за развиване не употребява държавни гаранции, а личният си капитал за поръчител на заемите. 

Друг образец за сполучливото развиване на ББР през интервала 2018 година - 2019 година е броят раздадени заеми от банката. От декември 2018 година до септември 2019 година заемите на ББР към компании, които не са с финансова цел, са нарастнали с 40%. С още 21% се усилва този %, в случай че разтеглим малко интервала и той обхване 12 месеца обратно. Резултатът е осезателен и Българската банка за развиване се подрежда на челните места измежду банките, които дават най-вече заеми на компании.

Освен при числовите отблясъци, развиването на ББР си проличава и по-разширяването на структурата ѝ. През 2018 година и 2019 година се откриват 3 нови дъщерни сдружения, които по Закона за ББР могат да извършват спомагателни услуги. Това са Фонд за финансови вложения, „ ББР Лизинг “ и „ ББР Факторинг “, които се стремят към инвестиции в капитала на дребни и междинни компании, възстановяване на обращението на паричните потоци в сфери, в които това е нужда, както и към насърчаване на компании да се занимават с експортна активност и нововъведения. И трите сдружения занапред в този момент стартират да действат, тъй че ще отнеме време, до момента в който доближат капацитета си.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР