Всяка богослужебна година постният период, предшестващ празника на славното Успение

...
Всяка богослужебна година постният период, предшестващ празника на славното Успение
Коментари Харесай

Патриархът за началото на Богородичния пост: Оставете злобата, животът е път към светлината и истината

„ Всяка богослужебна година постният интервал, предхождащ празника на славното Успение на нашата небесна Майка и Всецарица, и всеки път Дева Богородица, е плодородна опция да оставим настрани грижата за земното и суетата на този свят, дружно с всичките му паники и безпокойства, и да насочим духовния си поглед към безконечната орис, като се съсредоточим върху едното потребно (Лука 10:42), което Господ ни е оставил като Свой Нов завет с човечеството: Благата новина за Царството Божие “, гласи част от обръщението на патриарх Неофит.

Той отбелязва, че с молитва и изпитване на себе си и съвестта си хората би трябвало да се вслушаме в гласа на сърцето, което е тайнствен център на човешката персона и наш най-верен ориентир в мислите и дейностите ни. Да погледнем в дълбочина и сами да си дадем отговор на най-важния за всеки християнин въпрос – подхожда ли животът ни на нашата религия - по този начин, както земният живот на Божията майка е бил съгласно Божията воля, с цел да може и безконечната ѝ орис да бъде тази, която Бог е определил за всекиго от нас в Своя предвечен промислителен креативен проект.

„ Нека се възползваме от тези благословени дни на Богородичния пост, които с майчинска грижа за своите рожби светата Църква е определила, и ни дава опция да се подготвим почтено за идния ярък празник на дивното Богородично Успение. Да оставим грижите и злобата на деня (срв. Мат. 6:34), сходно на мъдрите девици (срв. Мат. 25:1-13) “, споделя патриархът.

По думите му животът на християнина е път и героизъм – път към светлината и истината, донесени в този свят с Въплъщението на Божия Син, и героизъм на смирението и въздържанието от всичко, което слага под подозрение смисъла на живота ни и ни отклонява от задачата на нашето битие. Патриарх Неофит отбелязва, че всеки от нас е предназначен да живее земния си живот по този начин, както е направила това Пресвета Богородица – в непорочност и святост, в естетика с Божията воля и блян към съвършенство.

„ За всичко това дано помислим с особена мощ точно през днешния ден, когато пред нас са светлите и избавителни дни на Богородичния пост. По молитвите на Божията майка и Всецарица, и наша най-вярна застъпница пред Божия трон, Господ Бог да дарува на всички правилни рожби Своята всеопрощаваща благосклонност и обич, Своя мир и постоянно избавление! Лек и избавителен пост! “, споделя още патриархът в обръщението си.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР