ВСС поиска да изслуша израелския експерт по терораИзраелският експерт по

...
ВСС поиска да изслуша израелския експерт по терораИзраелският експерт по
Коментари Харесай

Решават за освобождаване на Гешев най-рано идния четвъртък

ВСС изиска да изслуша израелския специалист по терора
Израелският специалист по терора, участвал на мястото на гърмежа против автомобила на основния прокурор Иван Гешев на 1 май, да бъде изслушан от Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) при процедурата по освобождението на обвинител №1. Това искане бе признато от правосъдните кадровици дружно с настояванията за чуване на заместник-главния прокурор и началник на Националната следствена работа Борислав Сарафов, неговият заместител Ясен Тодоров, дежурните следователи, взели участие в огледа на мястото на атентата, както и на прокурорите, наблюдаващи следствието.

Пленумът на Висш съдебен съвет заседава по първото предложение за предварително преустановяване на пълномощията на Гешев, импортирано на 12 май от шестима членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. То е за нарушение на служебните отговорности и интервенция в следствието от страна на Гешев поради допускането на израелския специалист на мястото на атентата.

Пленумът реши да не отсрочва съвещанието, макар че Гешев беше изискал това, защото е в командировка на конференция в Бургас, не бе допустимо да взе участие и ангажираният от него юрист Радостина Константинова-Томова, която е в болнични. Решено бе още да не се стопира процедурата, макар че Гешев изиска от Конституционния съд да се произнесе дали Висш съдебен съвет с изминал мандат има право да освобождава основния прокурор и шефовете на висшите съдилища.

Пленумът на Висш съдебен съвет продължава да заседава по проблема в понеделник и четвъртък идната седмица, когато ще се взема решение и дали да бъде позволено второ искане, импортирано от четирима от същите 6-ма членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет и дали това второ искане ще бъде присъединено към първото. Чак тогава към този момент ще се обясни по кое време е допустимо да се стигне до гласоподаване за освобождението на Гешев – най-вероятно след средата на юни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР