Темата как изкуственият интелект (AI) ще повлияе на работните места

...
Темата как изкуственият интелект (AI) ще повлияе на работните места
Коментари Харесай

ИТ лидери: AI не е проблем за работните места

Темата по какъв начин изкуственият разсъдък (AI) ще повлияе на работните места в доста промишлености е изключително настояща. Според изследване на Fierce Wireless водачите в телекомуникационния бранш не виждат мотив за терзание.

Над две трети от водачите в сектора споделят, че чакат потреблението на AI и принадлежности за автоматизация да има минимално отражение върху работните места, а в някои случаи даже може и да ги усили. 43% от интервюираните водачи на над 120 телекомуникационни компании по света споделят, че съгласно тях AI ще преобрази съществуващите работни места, само че няма да ги понижи.

16% чакат даже да има повече работа за хората, а 10% предвиждат минимална смяна на наличните длъжности. 8% се двоумят, а 23% считат, че въпреки всичко ще има намаляване на броя служащи.

Кога ще се случи всичко това и AI системите ще могат да работят без помощта на хора? Според 35% от интервюираните - в границите на 2 до 5 години. Други 25% чакат да се случи сред 5 и 10 години. А 19% са още по-големи оптимисти и считат, че резултатите ще се видят в границите на година. 4%% са в другата прекаленост и не чакат забележими промени през идващите 10 години, а 18% мислят, че в никакъв случай няма да се случи и хората постоянно ще са нужни на AI системите.

Как ще наподобява бъдеще на взаимната работа сред AI и хората? Най-честата прогноза е, че AI и автоматизацията ще поеме рутинните действия, а хората ще са контрол над AI и автоматизацията, като ще вземат решение и проблеми, които системите не съумяват. Хората ще работят и по подобряването на AI системите, киберсигурността, нови технологии, хрумвания и услуги. Креативността и бдителността ще са водещи качества, което обаче наподобява и в контраст с наклонността на чатботове, които се концентрират точно върху творчеството.

Историята демонстрира, че преходът няма да е неочакван, само че промени за служащите ще има. В началото на 20 век американският оператор AT&T сменя обичайните телефонни оператори, по това време всеобщо дами, с механизирана система. В рамките на 20 години от 1920 година до 1940 година има растеж на назначенията на други длъжности и специалности, само че някои от тях са с по-ниско възнаграждение.

Сега обстановката е малко по-различна. Очаква се голям растеж на развиването на мрежовите връзки и услуги. AI ще е наложителен, с цел да се покрие този растеж, който ще докара до доста по-голям пазар. А по-малък дял от по-голям пазар може да бъде много по-голям в сравнение с огромен дял от дребен пазар, споделят анализаторите.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР