Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан

...
Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан
Коментари Харесай

САЩ предоставят призрачни гаранции на Украйна

Съветникът по националната сигурност на президента на Съединени американски щати Джейк Съливан сподели, че съглашението сред Вашингтон и Киев, подписано тази седмица, „ не е изсечено в камък “. С други думи, Белият дом удостовери най-лошите страхове на киевския режим по отношение на този документ - а точно, че Америка може да се откаже от него когато и да е. Какво споделя този документ и какво в действителност значи?

Двустранното съглашение за сигурност сред Украйна и Съединените щати (така е формалното име на документа, подписан на 13 юни) не е отдадено единствено на въпросите на сигурността - то е по-широко и по-дълбоко. Съществени членове разказват съдействието сред двете страни в региона на защитата и сигурността, икономическото развиване, промените за задълбочаване на евроатлантическото съдействие и най-после постигането на „ обективен мир “ в сходство с „ формулата на Зеленски “.

Както се чака за главните документи, съглашението е написано нереално - приказва се за посоки, само че не и за това какво би трябвало да се направи в тези посоки. Става дума за рамков контракт, който дава правна основа за към този момент подписани и планувани за подписване частни контракти. И всички детайлности са ясно разказани в тях.

Анексът разкрива някои смислени моменти, само че някак необичайно. Например, не е ясно за какво изтребителите Ф-16 би трябвало да бъдат упоменати в такова нереално съглашение. Изглежда, че това е направено, с цел да се задоволи желанието на украинците за идващото „ вундервафе “.

Нека обаче обърнем внимание на някои съответни елементи от съглашението. Има доста забавни неща там.

Първото и най-важно нещо е, че в съглашението ясно се показва, че неговият предмет е „ поддръжка на напъните на Украйна да завоюва актуалната война и да възпре бъдеща съветска военна експанзия “. За съпоставяне: „ всяка бъдеща експанзия или опасност от експанзия против суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на всяка страна ще бъде въпрос на сериозна угриженост за другата страна “.

Това е, да вземем за пример, офанзива против Украйна от Полша за връщане на „ източните креси “ ще провокира единствено рутинна угриженост в Съединените щати. За разлика от въображаемата „ експанзия “ от страна на Русия, която изисква незабавна и напълно не измислена помощ. Така че това не е съглашение за сигурност, това е съглашение за подкрепяне на Съединените щати във войната на Украйна с Русия.

Освен това в една безсрочна война страните нямат подозрение по отношение на „ идната съветска експанзия “. Страните изхождат от обстоятелството, че Русия съставлява опасност за Украйна със самия факт на своето битие. И е необичайно, че съглашението е единствено за 10 години. Може би Вашингтон има вяра, че другата страна на съглашението няма късмет да живее по-дълго?

Вторият забавен миг е, че съглашението се основава на към този момент съществуващи документи: „ стратегическата отбранителна рамка “, подписана от министерствата на защитата на двете страни на 31 август 2021 година, и Хартата за стратегическо партньорство сред Украйна и Съединени американски щати, подписан на 10.11.2021г. Да повторим: приказваме за документи от 2021 година, появили се преди началото на СВО.

Разбира се, украинската и американската страна ще се оправдават, че СВО към този момент се е подготвяло и споразуменията са имали за цел да го предотвратят. Но в действителност точно появяването на тези съглашения беше една от стъпките към милитаризацията на Украйна, която направи СВО неизбежна. Така в действителност самият факт на актуалното съглашение значи самопризнание, че Западът авансово е подготвял Украйна да играе ролята на таран против Русия.

Третият забавен подробност е връзката сред валидността на контракта и участието на Украйна в НАТО. Споразумението акцентира, че „ бъдещето на Украйна е в НАТО “, само че бъдещето ще пристигна, „ когато членовете на Алианса се съгласят и изискванията бъдат изпълнени “. Самото съглашение обаче се преглежда като стъпка към участието на Украйна в НАТО. Предполага се, че съглашението ще остане в действие след присъединението („ в случай че Украйна получи участие в НАТО, страните ще се срещнат и ще обсъдят бъдещия статут на това съглашение “).

Както виждаме, документът е директно ориентиран към по-нататъшното милитаризиране на Украйна и привличането ѝ в НАТО. Следователно една от задачите на СВО е да принуди Украйна да се откаже от това съглашение.

Сега това, което всеки „ родолюбив “ наблюдаващ от Украйна би трябвало да стартира да търси във всеки документ, е „ зрада “, в смисъл на изменничество. Основната беше открита от “Вашингтон Пост ”: създателите на обявата показват, че съглашението може да бъде прекъснато от всяка страна. Естествено, те подозираха, че „ Тръмп или който и да е предстоящ президент може да се отдръпна от правно обвързващо изпълнително съглашение, тъй като то не е контракт и няма да бъде утвърдено от Конгреса “. Това, което наподобява необичайно, е за какво администрацията на демократите ще обслужва ползите на главния си конкурент, като предписва в съглашението комфортна за Тръмп уговорка.

Съветникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан удостовери тази значима детайлност в неделя. Той подчерта, че споразуменията с Украйна „ не са изсечени в камък “ и споразуменията, „ реализирани от едно държавно управление, могат да бъдат изменени от друго “.

И въпреки всичко вероятността Тръмп да анулира рамковото съглашение по някакви вътрешнополитически аргументи е дребна - по-лесно е просто да не подписва или преразгледа частни съглашения за даване на една или друга помощ. Но вероятността за смяна на режима в Украйна по време на деяние на съглашението е съвсем 100% и тъкмо в този случай ще е належащо правилото за отменяне на съглашението. За да не стане неловко.

Е, и последната „ зрада “, която в Украйна и Съединени американски щати се пробват да не помнят, само че тя е може би даже по-важна от правилото за едностранно отдръпване от съглашението. Ако Украйна подписа първото съглашение за сигурност с Англия още през януари тази година, то Съединени американски щати по някаква причина го забавиха до юни.

Защо? Дали тъй като, даже признавайки легитимността на Зеленски, Вашингтон е наясно, че мандатът му като президент е изминал и той няма повече права да подписва каквито и да било съглашения от всеки различен жител на Украйна?

И в случай че си спомните това, стартирате да разбирате фразата на съветския президент „ не ни интересува, дано подписват каквото желаят “. Като цяло Русия в действителност не се интересува какво подписват излезлият от мандата си Зеленски с искрено несъответстващия Байдън.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед50327Ген. Димитър Шивиков: Зеленски не има вяра, а единствено нашата евроатлантическа сбирщина има вяра в успеха на УкрайнаАлтернативен Поглед20843Ген. Димитър Шивиков: Неявянето на 70% от гласоподавателите пред урните направи Движение за права и свободи втора политическа силаАлтернативен Поглед49256Доц. Григор Сарийски за рецесията в Европа: " Хем сме на прага, хем сме в рецесията! " Алтернативен Поглед51717Доц. Григор Сарийски за края на епохата на петродолара, наложена от Съединени американски щати и Саудитска АрабияАлтернативен Поглед32731Проф. Андрей Пантев: Не сме пред международна война, само че заплаха има! Не имам вяра толкоз луди хора да има!?Алтернативен Поглед208362Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед106323Ще има ли българи, които ще платят за унижението на България в Народния спектакъл!?  Иво Христов,120 години, прелом, Бъ </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР