ВСС одобри Иван Гешев за нов главен прокурор. Кандидатурата му

...
ВСС одобри Иван Гешев за нов главен прокурор. Кандидатурата му
Коментари Харесай

Вижте какво каза Иван Гешев след избора му за главен прокурор


Висш съдебен съвет утвърди Иван Гешев за нов основен прокурор. Кандидатурата му беше единствената за поста. Изслушването стартира в 10 часа сутринта през вчерашния ден и продължи близо 10 часа. Ето какво сподели той в изявление за Българска национална телевизия.

Чуха се доста рецензии, както и позитивни оценки за Вас. С кои от рецензиите смятате да се съобразите?

Аз съм човек, който обмисля деликатно всички рецензии и се трансформирам в случаите, в които преценява, че рецензиите са градивни и че са обосновани и верни. Аз персонално, кацах го и пред Висш съдебен съвет, съм впечатлен от мнението на арбитър Шекерджиев. Не съм склонен с неговото виждане, неговите учредения да не ме поддържа. Не считам, че прави вярна оценка за мен. Но съм впечатлен от честния и правилен разбор, от негова позиция, като аз персонално ще се постарая да покажа, че неговата преценка за мен не е точната и не е вярната и на драго сърце ще положа старания в тази тенденция.

Казвате, че прокуратурата би трябвало да бъде по-активна. Как обаче ще се случи това? Какво планува, с цел да бъдат прокурорите по-активни, изключително в частта "битова престъпност ", за която казвате, че прокуратурата е дебитор?

Предвиждам доста неща. Въпросът е, че през днешния ден протече една част от процедурата. Предстои да забележим по какъв начин ще се развие процедурата в идващия стадий, т.е. каква ще е преценката на президента, тъй че тази процедура всъщност не е завършила. Още е рано да споделям някои неща, които възнамерявам. Голяма част от уговорките, които считам да извърша, стратегическите цели, ограниченията, са посочени в концепцията ми. Общо мога да кажа, че се надявам прокуратурата да се отвори към проблемите и болките на хората. Надявам се прокуратурата де е по-активна в променяне на възприятието за неправда, което осъзнавам, че съществува в българското общество и прокуратурата да поеме уговорките, които е длъжна към българското общество, тук-там където това не се случва. Тоест, става въпрос за реализиране на съответните функционалности на основния прокурор за по-голяма интензивност по окръжни и апелативни прокуратури главно отвън рамките на София.

Казвате, че има проблем с битката с корупцията по високите етажи на властта, макар отчета. Защо има проблем?

Вижте, аз не споделих, че има проблем, споделих, че има още нерешени проблеми. Факт е, че отчетът на Европейска комисия изрично споделя, че задължения на България, поети все още на присъединението ни към Европейски Съюз са изпълнени. Факт е обаче, че има още доста работа за извършване и ние не може да се задоволяваме и да сме спокойни от отчетите на Европейска комисия. Имам поради, че би трябвало да се свърши доста работа. А, за какво е тази обстановка и за какво резултатите още не са това, което чака българското общество, което регистрирам за справедлива действителност, е въпрос на дълъг разбор. Немалка част от него направих в 10-часовото чуване. Става въпрос за комплекс от фактори, в това число от нормативен темперамент, в това число за един педантичен развой, който е разказан не от български коментатори, а от специалистите по механизма за съдействие и инспекция, от прокурорите от Службата за поддръжка на структурните промени, които направиха самостоятелен разбор на структурния и функционалния модел на българската прокуратура и разбор на нейната самостоятелност. В България съществуват стандарти за доказване, които са доста по-високи от която и да е страна от Европейски Съюз, има и проблеми от страна на материалното право в Наказателен кодекс, има проблеми, които са отвън прокуратурата и касаят институциите на изпълнителната власт, приказваме за кадрово, материално обезпечаване, образование и доста други неща. Има проблеми, които касаят в чисто учредителен проект и възстановяване на работата на прокуратурата по тези каузи.

Кои са доказателствата, които потвърждават, че сте самостоятелен?

Аз в действителност бях откровен на това чуване. Казах неща, в които имам вяра и които мисля. Как ще продължа да увещавам, в случай че се завърши сполучливо тази процедура, е въпрос, на който ще отговоря, че би трябвало да продължим по същия метод, по който почнахме последните две-три години като демонстрираме, че няма разлика сред български жител с невисок обществен статус и български жители с висок обществен статус, когато те са направили нарушаване или закононарушение и когато има данни за осъществено закононарушение или доказателства за осъществено закононарушение.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР