Вследствие на проливните дъждове на територията на общината и пълноводието

...
Вследствие на проливните дъждове на територията на общината и пълноводието
Коментари Харесай

Остава бедствено положението на територията на Смолянска община

Вследствие на проливните дъждове на територията на общината и пълноводието на реките Черна и Бяла и прелелите дерета, кметът Николай Мелемов разгласи довечера бедствено състояние на територията на цялата община Смолян. За преодоляване на бедствието, Щабът за осъществяване на общинския проект за отбрана при бедствия, назначен със заповед на кмета, минава на непрестанен режим на работа, съобщи БТВ.

Информацията за хода на избавителните и неотложни аварийно-възстановителни работи ще му се рапортува през половин час.

Инж. Мариана Цекова, зам.-кмет на общинската администрация, да сътвори нужните условия за ефикасна работа на екипите на единната избавителна система и снабдяването на популацията с артикули от първа нужда, се споделя още в заповедта. Всички компании разполагащи с подобаващата техника би трябвало да се включат в отпушването на деретата и сектори от реката от паднали дървета и дървен материал, объркващ оттока на реките.

Кметове и кметски наместници ще наблюдават за равнището на реките през техните територии и при нужда ще провеждат настаняването на бедстващото население в учебните заведения и читалищата.Забранява се придвижването и пребиваването на МПС на избрани сериозни сектори. При отвод от непринудено овакантяване на рискови за живота на жителите здания, да се извърши наложително извеждане на същите, се показва още в заповедта.

Проблеми има в няколко села, като Мугла, където няколко къщи са пред наводнение. Сложна е и обстановката и в Смилянското корито. В Арда и Могилица реката е преляла.

В Смолян доброволци към този момент развозват пясък и чували по поречието на река Черна, защото има сериозна заплаха от преливане. Критични са участниците в Чилингирска махала, в кварталите Райково и Устово.

Областният шеф на Смолян Недялко Славов приканва по-рано популацията на цялата област да не подхваща пътешестване, в случай че това не е неотложно. „ Очакваме интензивни превалявания, следим равнищата на рекети в действително време, хубавото е, че язовирите имат размер и в това отношение нямаме проблеми ", разяснява Славов. Цяла нощ ще дежурят екипи по места, като щабовете си работят. Има един пресечен път – сред Жребаво и Кестен поради преляла река.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР