Всичко започва през 2014 г., когато българката Ружа Игнатова, вече

...
Всичко започва през 2014 г., когато българката Ружа Игнатова, вече
Коментари Харесай

Уанкойн: жената, която измами света

Всичко стартира през 2014 година, когато българката Ружа Игнатова, към този момент Доктор Ружа, дава начало на уанкойн. Заявката е, че следва финансова гражданска война, че ще демократизира заплащанията, че ще е като фейсбук на криптовалутите... В реалност обаче това се оказва просто фасада за една от най-големите финансови измами в света. Само три години по-късно компанията е събрала по най-скромни оценки над 4 милиарда $ от милиони жертви от целия свят, а създателката ѝ уместно се обкръжава с първокласни парцели, коли, яхти, картини, рокли и бижута... до момента в който внезапно не изчезва от лицето на земята. От края на 2017 година тя е търсена от ФБР и не се е появявала обществено. С това обаче историята освен не свършва, само че и се изпълва с още обрати и мистерии – арести и каузи, натъпкани с пари жилища, любовна история, шпиони и шейхове. Но може би най-впечатляващото е, че след всичко това „ Уанкойн “ е още жива, продължава да употребява централата си в София и да притегля нови жертви.

Николай Стоянов е проверяващ и финансов публицист във вестник „ Капитал “ с над петнадесет години опит. Сред по-съществените му изявления са поредиците материали за банкрутиралата през 2014 година Корпоративна комерсиална банка, които стартират още от 2009 година, както и тези за раздаваните огромни заеми от държавната Българска банка за развиване. Разследванията му за криптовалутната машинация уанкойн стартират от 2015 година и са постоянно представени в интернационалната преса. Именно те са в основата на тази книга.

Представяме ви фрагмент от " Уанкойн: дамата, която измами света ":

Раждането на нейно величество

През последните две години бях наричана по най-различни способи. Но може би най-хубавото определение, което пресата е давала, е: „ Уанкойн, която се показва за килъра на биткойн. “ Е, би трябвало да призная, че ми харесва... След две години никой няма да си спомня за биткойна! Благодаря ви, че сте тук и споделяте моята фантазия, благодаря ви, че я вършиме допустима!

https://www.clubz.bg/uploads/2022/07/onecoin-zhenata-koyato-izmami-sveta.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 350 " height= " 540 " /> Думите са на Ружа Игнатова пред цялостната „ Уембли Арена “ в Лондон през 2016 година, на грандиозно събитие, кръстено КойнРъш.

Тя е обилна брюнетка с разпусната тъмна коса, плътни устни с блестящо червило и усет към скъпите и едри бижута. Облечена е в бална рокля – надалеч отвън бизнес етикета. Прилича повече на Шехерезада или Кармен, само че в действителност е българката Ружа Игнатова или Доктор Ружа, както е известна. Жената, която ФБР и над три и половина милиона души по целия свят търсят, с цел да им върне парите.

А парите напълно не са малко – по сдържани оценки създателката на криптовалутата уанкойн, израснала в най-бедната страна в Европейски Съюз, притегля най-малко 4 милиарда $ към плана си.

Това е невероятна история за пари, лакомия и изменничества. История за напредък и проваляне, в която като в класическа сапунена опера не липсват също ревнивост, възмездие, закани, арабски шейхове и тежки мемоари от детството. Историята на една българка, която измами света, а след това изчезна от лицето на земята.

Но преди да стане обществено известно, че „ Уанкойн “ е картонена кула, Доктор Ружа се явява на впечатляващи бизнес презентации, нещо приблизително сред телеевангелизъм и рокконцерт, където не просто споделя за „ общността “ „ Уанкойн “. Тя притегля като магнит хиляди и хиляди нови поклонници.

Макар на тези представления да се приказва за пари и вложения, сцената с огнени детонации и специфични резултати повече припомня на скъпо и грандиозно шоу. Преди Ружа като подгряваща група се появява нейната свита от промоутъри, които надъхват публиката с шокиращи изречения за големия капацитет на новото дружество.

Ружа е кулминационната точка – всички чакат Криптокралицата: купа, с която тя се коронясва. Ружа се появява под звуците на „ Огън момиче “ (Girl on Fire) на Алиша Кийс, а над 10 000 души стават на крайници, аплодирайки дамата в пурпурночервена бална рокля, извезана със златни орнаменти.

Дългата ѝ до раменете гъста черна коса е леко прибрана обратно, разкривайки огромни блестящи обеци. Колко друго от тениските, с които се демонстрира пред вложители, въпреки и рядко, Виталик Бутерин, основателят на криптовалутата етериум!
По това време неотдавна навършилата 36 години Ружа Игнатова е евентуално най-богатата българка, въпреки и с немско поданство. На рождения ѝ ден, ознаменуван с охолно празненство, ѝ е пял на ухо самият Том Джоунс.

А единствено две години по-рано, през 2014 година, Ружа е основала и показала на света своята лична криптовалута, уанкойн. Единствената жена измежду останалите основатели на койни и също по този начин единствената, която се демонстрира при всеки мотив обществено, с цел да популяризира плана си. Останалите не го вършат, даже основателят на първата криптовалута – Сатоши Накамото – е затрупан с загадъчност и мистичност.

Улучила е момента – първите планове за цифрови децентрализирани пари датират още от 2009 година, когато е основан биткойн. В началото те са занятие за шепа запалянковци и вманиачени компютърджии, тъй че лишава време тематиката да попадне в медиите и от ден на ден хора схващат: „ Става въпрос за доста пари! “. През 2013–2014 година историите за стремително забогатели, вложили съвсем на смешка няколкостотин $ в криптовалута, към този момент изобилстват. А също и легендата за оня, платил пица с биткойни, които в този момент костват стотици хиляди. Всеки ден се появяват разнообразни нови койни. И въпреки множеството хора да не схващат по какъв начин работят криптовалутите, всички те желаят едно и също – бързо да завоюват лесни пари. Затова и кръгът вложители е толкоз необятен – от елементарни жители, които влагат всичките си спестявания, до незаконни банди, които желаят да изперат парите от дрога и незаконен трафик.

Основната концепция на криптовалутите е ясна – цифрово сходство на познатите ни долари, евро или лв., предпазено от непробиваем компютърен код, при което всяко заплащане се записва в самобитен великански обществен бележник. Как тъкмо механически се случва това, схващат малко на брой, само че съвсем всеки към този момент е чувал за „ копаене “, „ блокчейн “, „ цифрови портфейли “...

Заявката на Ружа Игнатова е да трансформира този комплициран свят, разбираем единствено за шепа програмисти, в нещо, налично за всеки, както изяснява в изявление пред „ Капитал “ от 2015 година

Нашата концепция беше уанкойн да стане като фейсбук. Защото кое беше най-интересното през последните години? Айфон, гугъл, нещата, които употребяват всички. А криптовалутата беше нещо единствено за елита.

По това време Ружа изяснява визията си с галещи ухото лозунги като „ бъдещето на парите “, „ демократизиране на финансите “, „ световна общественост “... Уанкойн би трябвало да стигне до всички, които не получават банкови услуги, да разреши евтини презгранични преводи и най-много да се употребява елементарно като всяка друга валута – с познатата пластмасова карта, извадена от джоба, или с aпликация на телефона.

На пръв взор всичко се случва по проект. Спектакълът в Лондон не е неповторим. Подобни събирания се вършат на всички места по света и най-много в огромните финансови столици – Франкфурт, Дубай, Сингапур, Макао, Хонконг. На тях Ружа Игнатова, съоснователят на „ Уанкойн “ Карл Себастиан Грийнууд от Швеция и цяла свита сподвижници с разнородни трофеи (лидери, посланици, капитани и елементарни дистрибутори) чертаят светлото бъдеще. А хиляди поддръжници, някои от тях вложили всичките си спестявания в фантазията да се качат на влака на бързото благосъстояние, гледат графики по какъв начин цената на биткойн се е изстреляла от центове до десетки, стотици, хиляди долари. И в главите си към този момент харчат своите уанкойни.

Самата Игнатова построява и полира театралната си личност на Доктор Ружа – с безупречно обучение и забележителен опит, пристигнала от сивия отегчителен свят на корпоративните финанси, с цел да възпламени огъня на криптореволюцията. Но освен – всичко това е гарнирано със скъпи парцели, първокласни коли, лъскави корици на списания, обилни празненства и изобщо начин на живот, лъхащ на триумф... Напомня прекалено много началото на биографичната книга на Джордан Белфърт „ Вълка от Уолстрийт “: „ Купонясвах като рокзвезда, живях като крал и едвам оцелях. “

Има единствено един проблем. Зад тази блестяща фасада на „ Уанкойн “ не се крие нищо с изключение на една машинация, добила величествен обсег. Малко повече от година след грандиозния КойнРъш в Лондон, през есента на 2017 година, Ружа ще изчезне безследно. Това ще стане единствено дни откакто научава, че в Съединени американски щати скрито са ѝ повдигнати обвинявания за машинация. Много от другите познати лица от сцената ще изоставен обществено или тихомълком „ Уанкойн “. Но схемата няма да залезе и събитията няма да престанат. По подиумите ще дефилират нови имена, в това число и най-близкият заместител на Ружа, който може да се откри – брат ѝ Константин. Нашарен с татуировки, съвсем като водач на латино тайфа, тогавашният водач на електрокари (а след това персонален помощник на личната си сестра) през днешния ден е предпазен очевидец на американските прокурори и чака личната си присъда. Представлява го небезизвестният Джефри Лихман – юрист на Джон Готи и Ел Чапо.

От изтекли по-късно вътрешни данни на компанията знаем, че когато Ружа омайва множеството на сцената на „ Уембли “ в средата на 2016 година, „ Уанкойн “ към този момент е привлякла над 2,5 милиарда евро от целия свят. В идващите три месеца към нея се изливат още към 800 млн. евро, само че каква е финалната сума може единствено да се гадае. Дори и да приемем най-консервативна оценка от към 4 милиарда $, колкото цитира нюйоркската прокуратура, това отново би сложило „ Уанкойн “ в топ 10 на финансовите измами в цялата международна история и най-голямата машинация с цифрова валута.

А какво се случва с „ изкопаните “ монети? Уанкойн e на практика неизползваема валута, цената ѝ се фабрикува от самата компания, а не от пазарните закони за търсене и предложение. Другите криптовалути са децентрализирани – никой не ги управлява. Единственото, което стои зад тях и ги пази, е отворен компютърен логаритъм и обществен блокчейн. И те притеглят почитатели тъкмо тъй като са самостоятелни от интервенция на държавни управления и централни банки и никой не може да печата биткойн, както се печатат долари и евро.

Но Доктор Ружа и екипът ѝ трансформират дефекта в резултат. Уанкойн се популяризира като първата централизирана криптовалута – всичко се случва на сървърите на компанията. Вместо обаче на вложителите да им свет­не алена лампа – тъй като и ножът, и хлябът са в едни и същи ръце, – те избират да имат вяра на гръмки изречения за финансова гражданска война. С какво ги прилъгват? Че за разлика от другите криптовалути, добили печална популярност като инструмент за всевъзможни незаконни действия с опцията за анонимни преводи, при уанкойн това няма да се случи. Само че при този дизайн централата на „ Уанкойн “ би могла незабелязано да трансформира и манипулира всичко – от компютърния код до цената; както и прави.

Накратко, самата Ружа се трансформира в нещо като дребна централна банка. С тази разлика, че Федералният запас, Европейската централна банка или Българската национална банка не могат просто да изключат шалтера и да изчезнат с парите. Пред Ружа няма сходни спирачки.

Събитие след събитие валят обещания по какъв начин уанкойн ще се трансформира в действително средство за разплащане, ще се приема от милиони търговци и ще се търгува свободно на тържищата. Докато вложителите чакат това да се случи, единственият им късмет да опитат да си върнат вложеното е посредством привличане на нови членове, за което получават комисиони. Които клиенти да притеглят други членове. Които...

Да, към този момент сте се ориентирали. „ Уанкойн “ не е кой знае какъв брой по-различна от добре познатите от десетилетия финансови пирамиди и Понци схеми. Просто е в друга опаковка – на нещо ново, софтуерно и революционно. Едно скептично и сериозно око би могло да види пробойните зад нея даже единствено с обезсмислянето на блокчейна. Но мнозина са жадни за бързо благосъстояние и се опасяват да не изтърван шанса, по тази причина са склонни да повярват, да вложат личните си пари в нещо, което не схващат изцяло, и даже да убедят другари, съседи, сътрудници, родственици. Всеки рационален аргумент, всяко предизвестие се парират с пояснения, че идват от завистници, злобари или платени от конкуренцията подставени лица.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР