Всичко започна на 7 октомври 2023 г. след изявление на

...
Всичко започна на 7 октомври 2023 г. след изявление на
Коментари Харесай

Нападението на ХАМАС бе всичко друго, но не и неочаквано за Израел. Нетаняху е политически труп

Всичко стартира на 7 октомври 2023 година след изказване на водача на ХАМАС, Мохамед Дейв, представено от Associated Press: „ Достатъчно, стига толкоз.Днес хората ще се върнат към революцията “. И офанзивата против Израел стартира. Говорителят на ХАМАС съобщи, че „ военната интервенция е в отговор на блокадата на Газа, а по този начин също и в отговор на неотдавнашните военни офанзиви на Израел на Западния бряг на река Йордан, и е реакция на осъщественото принуждение от израелските бойци над вярващите палестинци в свещената за мюсюлманите  джамия Ал-Акса “. Резултатите от това нахлуване към този момент са известни на целия свят. Известно е също по този начин, че Нетаняху не стартира военна интервенция против ХАМАС в отговор на офанзивата, а непосредствено разгласи война на групировката. Въпреки  съвсем цялостната изясненост на обстоятелствата за случилото се, към момента има много въпроси, на които няма еднопосочен отговор. Как по този начин ненадейно стана всичко това? Защо не сработиха службите за сигурност на Израел? Къде беше армейската защита на границата на Израел? На кой е преференциална една нова близкоизточна война? Сигурно е, че офанзивата на ХАМАС не е плод на някакво ненадейно скимване, а има някакви съществени претекстове, които са довели до това решение, още повече, че организирането на тази офанзива е било подготвяно в продължение на месеци и то от експерти, каквито нормално имат единствено страните. Обаче, редом с това, не са без значение и няколко крупни случая случили се през 2023 година, които евентуално стоят в предверието на настоящия спор.

През септември 2023 година към този момент имаше предпоставки за пълномащабен спор сред съперниците.

- През септември Израел и ХАМАС се оказаха на границата на войната. Израелските граничари откриха експлозиви скрити в пратка джинси и прекратиха целия експорт от бранша Газа.

- ХАМАС приведе силите си в положение на нараснала бойна подготвеност и организира полеви учения дружно с други въоръжени групировки, в това число и Палестински ислямски джихад. Местните новинарски организации в бранша Газа оповестиха, че ученията включват „ подготвителен пуск на ракети, засади, и взлом на израелските територии “, което единствено по-себе си бе авансово отиграване на сюжета за нападението на Израел почнало на 7 ноември 2023 г. 

- През същият месец ХАМАС позволи на палестинците още веднъж да стартират митинги директно до оградата, разделяща Израел от бранша Газа. Протеста ескалира в стълкновения с израелските бойци. На 13 септември пет палестинци бяха убити при опит да взривят експлозив до загражденията.

- През септември в изявление за Washington Post шефа на департамента за политически и интернационалните връзки Басем Наим съобщи следното: „ Досега всичко беше безшумно, само че обстановката стартира да кипи. Под водата има огромно налягане “.

Лятото на 2023 година на Западния бряг на река Йордан беше грубо.

- На Западния бряг избухнаха взаимни набези сред палестинските бойци от една страна и израелските сили и еврейските заселници въпреки това. Израел направи няколко военни рейда в град Дженин, където съгласно тях палестинците възнамерявали нахлуване върху израелската войска. На 19 юли 2023 година израелците нападнаха града с вертолети „ Апачи “ и убиха минимум пет палестинци. На идващия ден бойците на ХАМАС откриха огън по ресторант за хумус до израелското населено място на Западния бряг Ели, като убиха четирима израелци. На 21 юни 2023 година стотици израелски заселници нахлуха и вилняха в палестинските села, в това число и Турму-Айя, където палеха къщи и леки коли, а по този начин също водеха безразборна пукотевица по популацията, вследствие на което беше погубен един палестинец.

- След това Израел нанесе първия си удар с безпилотни апарати по Западния бряг, като умъртви три хипотетични бойци на ХАМАС.

- На 3 юли 2023 година последва най-крупната интервенция на Израел за повече от две десетилетия, с наземна и въздушна офанзива на лагера за бежанци в гр. Дженин. В офанзивата участваха почти 1000 военнослужещи от израелската войска. По данни на палестинското министерство на опазването на здравето в офанзивата са починали осем палестинци, а други 80 са били ранени. Израелските публични управляващи оповестиха, че интервенцията е била за ликвидирането на команден център на бойците на ХАМАС и това е началото на „ огромните старания за битка с тероризма “. Те обявиха, че интервенцията ще продължи несигурно време.

В началото на април 2023 г съгласно заявление на комитета на Организация на обединените нации по правата на индивида, по време на Рамадана израелската полиция е атакувала вярващите палестинци, барикадирали се в джамията АЛ-Акса, като е употребила светошумови гранати, сълзотворен газ, гумени патрони и е биела безсистемно вярващите.

Един месец по-късно Израел ненадейно предприе самолетна офанзива върху бранша Газа против водачи на организацията „ Ислямски джихад “. В резултат на ударите бяха премахнати трима от джихадистите  и още 10 индивида, цивилни палестинци, сред които четири дами и четири деца.

Без да изброяваме всички останали по-малки или по-големи офанзиви против палестинците от страна на израелските силови структури и обстрели на Израелски градове от ХАМАС, в реда на нещата е да се запитаме, дали на фона на всички тези фактори  на обостряне на ситуацията можем да назовем нападението на ХАМАС „ ненадейно “ за Израел?

Да не приказваме, че това „ ненадейно “ нахлуване ще остане вечно в историята, като неуспех на израелското разузнаване и цялата му система за сигурност. Или, както написа Guardian в броя си от 07.10.2023 година: „ Високо софтуерната система за следене на палестинците прави пробива на бойците от ХАМАС на улиците на израелските градове напълно немислимо събитие “.

Израелските индустриални технологии за шпионаж са едни от най-напредналите в света, за което свидетелстват и свадите с програмата Pegasus. Именно за това, обстоятелството, че Израел не е знаел за плануваното нахлуване на ХАМАС, провокира толкоз мощно удивление. Но, евентуално една от най-важните аргументи за неуспеха на израелските сили на защитата и разследващи служби е, че те не оцениха случаите с присъединяване на ХАМАС през последните няколко месеца, като детайл от развой на подготовка за война. Паралелно с това, би трябвало да се регистрира и смяната на геополитическата конюнктура в района и дълбоките обществени разтърсвания разтърсващи Израел.

Нетаняху постоянно се е противопоставял на споразуменията подписани в Осло през 1993 година, с които се дава правото на номинален надзор на палестинските управляващи върху Западния бряг и линията Газа. Нетаняху реши да поддържа ХАМАС, като им даде пари и ги базира в Газа, противопоставяйки ги по този метод на палестинските управляващи. За задачата той подписа съглашение с Катар, който стартира да изпраща стотици милиони долари на ХАМАС с утвърждението на Израел.

Въпреки неодобрението на Байдън към политиката на Нетаняху по отношение на ХАМАС, на 11 септември той разблокира замразени ирански средства в размер на 6 милиарда $ в границите на договорка за продан на пленници. Тръмп предсказа, че тези 6 милиарда $, които Байдън дава на Иран ще бъдат употребявани за терористични офанзиви в Близкия Изток и взимане на заложници. Но прессекретаря на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Ейдриан Уотсън съобщи, че още нито един $ от тези средства не е изразходван, а тяхното потребление ще се ограничи само за филантропични разноски.

В комплицирания геополитически пъзел на Близкия Изток не е без значение и новата близкоизточна политика на Китай. В началото на 2023 година управлението на Китай предложения Нетаняху да посети Китай, на което той реагира позитивно. Въпреки, че Нетаняху осведоми Съединени американски щати за предлагането на Китай и увери Байдън, че то не е намек към американския президент, дипломатите от Вашингтон и от други Западни страни обявиха, че се отнасят с безпокойствие към идното посещаване на Нетаняху в Пекин.

Не по-малък сигнал за смяната в близкоизточната политика на поднебесната беше и ефикасната посредническа роля, която Китай изигра за учудващо бързото възобновяване на дипломатическите връзки сред Саудитска Арабия и Иран. В качеството си на медиатор се ангажира персонално ръководителя на КНР Си Цзинпин, а по този начин също и представители на Оман и Ирак. На 10 март 2023 година единствено след няколко дневни договаряния Саудитска Арабия и Иран подписаха съглашение за възобновяване на дипломатическите си връзки, прекратени седем години преди този момент. Примирието сред враговете беше противен сърпрайз за Съединени американски щати и провокира мощно безпокойствие в Израел, защото той преглежда Иран, като собствен главен съперник в района.

През март 2023 година Китай провежда на своя територия конфиденциални договаряния сред Израел и Иран. Бившият началник на Мосад  Ефраим Галеви на 13 март във вестник Haaretz написа, че съгласно него е време Израел да сондира опцията за нормализация  на връзките с Техеран. Между 13-16 юни 2023 година водача на Палестина Махмуд Абас бе на държавно посещаване в Китай.

В хода на срещата Си Цзинпин направи три оферти за разрешаване на палестинския въпрос: На първо място той сподели, че фундаментално решение на казуса е основаване на суверенна палестинска страна в границите открити през 1967 година, със столица Източен Ерусалим. На второ място, че е належащо да се обезпечи удовлетворяването на потребностите на палестинската стопанска система и ресурсите за съществуването на палестинския народ, а интернационалната общественост би трябвало да усили помощта за Палестина в филантропичната област. На трето място, че страните са длъжни да се придържат към вярната посока при воденето на мирните договаряния. Си Цзипин сподели, че е „ належащо да се почита исторически сложилия се статус-кво във връзка с Светата земя и би трябвало да се спре радикално-провокационното говорене и дейности “. Китай заявява, че в бъдеще е подготвен да играе положителна роля за напредване на мирните договаряния. Обаче ХАМАС, както и неговия екзистенциален зложелател Съединени американски щати, нямаха потребност от мирните начинания на Пекин. Затова офанзивата на ХАМАС против Израел, индиректно спонсорирана от Съединени американски щати посредством топене на 6 милиарда $, нанесе мощен удар освен върху Израел, а и върху политиката на Китай в Близкия Изток.

А, каква беше ролята на Европейски Съюз в процесите, които се развиват в Близкия Изток?

Както нормално Борел жигосах „ варварските и терористични офанзиви “ на ХАМАС, а ръководещото Европейска комисия трио реши да иде в Израел, да се снима с Нетаняху и да му изрази своята „ безрезервна поддръжка “. За да показват своята съпричастност с Израел, те незабавно одобриха решение да спрат финансовата помощ за палестинците. Няколко часа по-късно, откакто „ огромния брат “ ги смъмри решението беше променено и дори Борел уведоми, че помощта ще бъде увеличена. И всичко това единствено в границите на 24 часа. Европейски Съюз към този момент се е трансформирал в геополитическо джудже и никой не се интересува от мнението му. Европейското управление е извънредно некадърно и политиката му се гради единствено върху инструкциите получени от Съединени американски щати. За европейска политика и дума не може да става. Геополитическите проблеми на Европейски Съюз не са изолирани, те директно са свързани с икономическия крах на общността провокиран от следването на демократичните хрумвания за екологията, глобализма и джендър идеологията. Или, другояче казано неналичието на обикновена подготвеност и мислене на европейските водачи, докара до налагането на убийствено-катастрофални тактики и крах на общността. В страха си да не изгубят поддръжката на Съединени американски щати европейските водачи към този момент са трансформирали Европейски Съюз в един подвластен придатък на Америка.

Но, въпреки всичко за разрешаването на тази тежка рецесия, решаващи в последна сметка ще бъдат дейностите на страните в спора. Непосредствено след офанзивата върху Израел Нетаняху незабавно разгласи война на ХАМАС и стартира бомбардировки на палестинската територия и готовност на резервистите. След това той изиска да бъдат евакуирани в границите на 24 часа над един милион палестинци от Северна Газа, което на практика е невероятно и би довело до грандиозна филантропична злополука. По късно Израел бомбардира летищата на Дамаск и Алепо в Сирия. Тоест, дейностите на Израел в този миг се отличават повече със своята емоционалност, в сравнение с с  рационалност и целеустременост. ХАМАС продължава дейностите си с ракетни офанзиви против градовете на територията на Израел.

Днес е мъчно да се реши в каква посока ще се развие военния спор сред страните и ще пламне ли още веднъж арабския свят. Но може да се каже, че на фона на случилото се, Нетаняху към този момент е политически мъртвец, без значение от това, още какъв брой ще продължи да ръководи, а за Израел съществува заплахата да се изправи пред още един съперник в лицето на Хизбула.

Като резултат от интервенцията, ХАМАС и Хизбула  затвърждават измежду палестинското население на Израел имиджа си на борци за правата на палестинците. Иран също е удовлетворен. САЩ  се постанова да подхващат незабавни дейности за неутрализирането на още един рисков спор грозящ позициите им в Близкия Изток. Русия и Китай може да са удовлетворени, че в този момент войната в Украйна и спора с  Тайван остават на назад във времето. Европейски Съюз както постоянно не е в час и ще продължи с кухите си заявления, на които никой не обръща внимание.

А ръководещите в България, както нормално, кресливо ще стартират да показват евроатлантическата си ориентировка и да се вършат на „ по-големи светци от папата “ в старанието си колкото се може повече да угодят на своите господари и да прецакат националните ни ползи. За лично мислене и разбор и дума не може да става.

   

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР