Всичко е точно. Управляващите от всички партии единодушно си избраха

...
Всичко е точно. Управляващите от всички партии единодушно си избраха
Коментари Харесай

Кой ще разследва премиера Борисов

Всичко е тъкмо. Управляващите от всички партии единомислещо си избраха основен прокурор и началник на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). И доста си ги харесват. И новите ръководители Иван Гешев и Сотир Цацаров доста си харесват тези, които ги избраха.

Така 30 години след началото на прехода днешното " политбюро ", без значение от видимо партийните си разцветки, има цялостно единогласие по отношение на избора на двамата висши държавни чиновници, които имат неограничена власт да проверяват корупцията по високите етажи на властта.

Народните представители (и държавното управление, което ги команда) имат вяра, че са си купили успокоение

Че нито един от тях няма да стане обект на репресивната машина на прокуратурата и КПКОНПИ и че въобще няма да става дума за корупция във властта.

Не единствено няма да има кой да проверява политическата корупция. На процедура изборът на основен прокурор и началник на КПКОНПИ е политическа корупция. Партиите във властта търгуват безнаказаността си против облаги, като настаняват на високите безконтролни постове хора, към които са били благосклонни и са си затворили очите за явно проблематичните им кандидатури.

Никой в Народното събрание (както и болшинството във Висшия правосъден съвет) не посмя да зададе даже един значителен въпрос от биографията или практиката на претендентите Цацаров и Гешев. Точно противоположното – натискаха се да ги хвалят като " брилянтни ", да им се подмазват, да им се кълнат във честност.

Изключително унизително е, че сме изпратили такива народни представители в Народното събрание, само че това е ситуацията. Както сподели ироникът Иржи Менцел в изявлението си за Българска национална телевизия преди три години: " Тъпаците вземат решение нещата в демократичната страна – те просто са повече. "

Тъпаци в Народното събрание и Висш съдебен съвет няма. Там има умни и съобразителни хора, които са наясно, че

репресивната машина на прокуратурата и КПКОНПИ е гигантска и може да ги смаже за броени дни

Затова никой не желае да се занимава с петната в креативния път на претендентите. Практиката е друга – тези петна се употребяват за националния политически спорт " търговия със зависимости ". Като по времето на социализма – нали не сте го не запомнили?

И по този начин: имаме министър председател, който за следващ път си признава търговия с въздействие. В ефир! Знаем от личните му думи, че е спрял митническа инспекция в пивоварна, работеща без лиценз – тъй като по този начин е заречен. Знаем, че е влиял на избора на основния прокурор и ръководителя на Върховния касационен съд в нарушаване на конституцията и Закона за правосъдната власт. Имаме и неуточнен заможен проблем със зайчарник, трансформирал се в парцел с камината, който виждаме на фотоси всяка Коледа. Имаме и записи на съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова, както и на премиера с някогашния му министър Мирослав Найденов и някогашния градски прокурор Николай Кокинов, от които научихме за чудовищни злоупотреби, свързани с ръководството.

Нищо от това не е разследвано. Още по-лошото е, че явно в никакъв случай няма да се проверява. Няма общество в демократична страна, което би държало подобен министър председател и такова ръководство на власт. В властническа България обаче това държание на премиера и на цялото му ръководство не е никакъв проблем. Това е по този начин, тъй като

в България съвсем всички медии премълчават точно тези проблеми

Нито публичните малките екрани и радиа, нито множеството от частните загатват свадите, свързани с ръководството. Данъкоплатците чуват единствено самохвалните изказвания на Борисов. Всеки скандал се замазва с лавина от дезинформация. И няма кардинален орган, който да я ревизира.

Затова честито на всички данъкоплатци, които се радват на избора на Цацаров и Гешев. Това, което ще получат, няма да е противопоставяне на корупцията в ръководството. Напротив – тя ще продължи да се развива добре под " чадъра ", който и до момента я пазеше.

Репресивната машина все по този начин ще удря частния бизнес, без ни минимум да закача властта. Освен несъмнено, когато би трябвало да се разправи с някой опозиционен кмет. Или може би общински консултант – новият основен прокурор към този момент ни подсказа. Важното е да има олигарси в ареста, както се радват всички в Народното събрание. И опозиционери. Не е значимо какъв брой от тях ще бъдат наказани – най-вероятно никой, тъй като прехвалената прокуратура никаква я няма с доказателствата и прецизното съблюдаване на закона. А сигурно единствените, които ще платят, са данъкоплатците – в Страсбург и с живот в такава среда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР