Всичките седем трасета на идейния проект за бъдещата автомагистрала Черно

...
Всичките седем трасета на идейния проект за бъдещата автомагистрала Черно
Коментари Харесай

И автомагистрала „Черно море“ става жертва на Натура

Всичките седем трасета на идейния план за бъдещата автомагистрала „ Черно море “ са отхвърлени от Министерството на околната среда и водите. Причината за това е, че всички те минават през зони по Натура, а при един от разновидностите има и нахлуване в предпазена територия, написа „ Еко Новини “.

При в този момент настоящите административни и екологични процедури, автомагистрала „ Черно море “ може да бъде приключена най-рано 2035 година

От 1 юли 2024 година влиза в действие изменението на Закона за запазване на околната среда, коeто връща двуинстанционното обжалване на Оценката за влияние върху околната среда за обектите от национално значение. Освен това отпада и преклузивният период от 6 месеца за изговаряне от съда по жалбите на неправителствени организации.

Изменението, което бе гласувано под натиска на зелените Борислав Сандов и Тома Белев, значи, че в случай че се апелира екооценката на Автомагистрала „ Черно море “, което сигурно ще се случи, тя срокът се удължава най-рано до 2040г.

Как зелените подведоха обществото за Натура?

„ Наложената мантра от екологичните Неправителствени организации, че в зони от Натура действия като строителството, създаване на автомагистрали, туристически комплекси, ски зони и т. н. са безусловно неразрешени, изобщо не дава отговор на истината. Тази съзнателно натрапена илюзия е провалила десетки държавни, общински и частни планове на стойност милиарди лв.. Заради операциите на еколозите, свързани с Натура 2000, и тъжби в съда по измислени от тях екологични аргументи, са блокирани автомагистралите – Струма, Русе-Велико Търново и Черно море, както и тунелите под Шипка и Петрохан. Поради същите аргументи от над 20 години в България няма построена нито една ски зона или въжен превоз, макар огромния интерес към зимният туризъм в страната “, показват „ Еко Новини “.

Според европейските наставления в Натура няма забрани

В европейската инструкция 92/43/ЕИО,чл. 2 ал.3, която наложително е транспонирана в нашето законодателство са записани две съществени условията.

Първото – е при реализация на планове в Натура да се опазва биологичното многообразие.

Второто условие е – това да се прави при отчитане ползите на обществото.

Според Европейската комисия задачите на Натура 2000 не са, с цел да не се позволява икономическа активност, а по-скоро да се слагат параметрите, по които тя може да се прави с запазване на биологичното многообразие на Европа. Тоест да се извърши преценка, какъв брой и в каква степен даден план би увредил околната среда. Но от Европейска комисия са дали и опцията –  ако тези действия са във значим публичен интерес, даже да заплашват природата, могат да се позволен, само че би трябвало да се подхващат съответни обезщетителни ограничения.

Европейската комисия прозорливо разрешава на страните членки, съгласно националните ползи, независимо да позволяват създаване на изключително значими за хората и страната инфраструктурни планове, каквито са тези за създаване на автомагистрали, тунели, мостове, жп линии, обекти от енергетиката и националната сигурност. Те са възможни, макар че могат да навредят на околната среда, само че е наложително да се приложат съответни обезщетителни ограничения. Тоест, когато се отсече едно дърво, да се засадят три, или когато е неотложно, да се реалокират някои местообитания на растителни и скотски типове. Това е дългогодишна процедура във всички европейски страни.

Само в България е позволен зеленият гнет

Няма друга страна в цяла Европа, освен в Съюза, която в такава степен да е капитулирала пред зелените Неправителствени организации, като нашата. Те освен са позволени в ръководството на страната, само че се финансират от държавния бюджет и по европрограми, акцентира уеб сайтът „ Еко Новини “.

Зеленият гнет взима жертви

Заради неприятната пътна инфраструктура, през последните 14 години, починалите при пътнотранспортни катастрофи са над 9000, а тежко ранените над 120 000. Основната причина са неприятните пътища и неналичието на автомагистрали. България е на последно място в Европейския съюз по километри автомагистрали – единствено 850 от 20 000 км републиканска пътна мрежа.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР