Всичките най-стари, дванадесетгодишни, автобуси на Бургасбус ще бъдат заменени с

...
Всичките най-стари, дванадесетгодишни, автобуси на Бургасбус ще бъдат заменени с
Коментари Харесай

Бургас обновява градския си транспорт с 56 електробуса за 64.4 млн. лв.

Всичките най-стари, дванадесетгодишни, рейсове на " Бургасбус " ще бъдат сменени с електрически

© Георги Кожухаров След София и Бургас ще купува електрически рейсове като мярка за възстановяване качеството на въздуха. Общинското транспортно сдружение " Бургасбус " е оповестило поръчка за общо 56 нови електробуса на обща стойност 64.4 млн. лева без Данък добавена стойност. Финансирането е по оперативна стратегия " Околна среда 2014 - 2020 година " и включва още в допълнение съоръжение - зарядни станции, система за наблюдаване и диагностика в действително време на всяко транспортно средство и зарядна станция, програмен продукт и така нататък

С реализирането на този план огромна част от транспортните средства на градския превоз ще бъдат сменени с електрически, което ще направи смяната в действителност забележима - нещо, което за столицата е мъчно постижимо заради мащаба. Старите рейсове на " Бургасбус ", които са към 10-12-годишни, ще бъдат ориентирани към извънградските линии, които в този момент се обслужват от още по-стари автобуси.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво включва

Поръчката е разграничена на три обособени позиции. Едната е за 15.6 млн. лева без Данък добавена стойност и е за доставката на 10 18-метрови електрически рейса, които ще се движат по така наречен бърза автобусна линия в гарда. Втората е за 34 броя 12-метрови електробуси за 36.7 млн. лева, а третата - за 12 по-малки 9-метрови електробуса на стойност за 12.12 млн. лева

Водещ аршин за възлагането на поръчката ще бъде качеството - с обща тежест 60% и включва енергийни разноски, гаранционни условия на предложение, гаранционни периоди за инсталирано5о електронно съоръжение, батериите и зарядните станции, механически характерности, пробег след заряд до оптимално равнище, време за заряд и период за доставка. Останалите 40% ще зависят от цената.

За да вземат участие в търга, претендентите би трябвало да са осъществили най-малък оборот от доставки с сходен предмет през последните три години, който е друг за всяка от обособените позиции - за първата е 16 млн. лева без Данък добавена стойност, за втората - 37 млн. лева, а за третата - 12.5 млн. лева

Процедурата е от типа " договаряне с предварителна покана за присъединяване ", което значи, че възложителят организира договаряния с претенденти след извършен прелиминарен асортимент. В случая срокът за подаване на офертите от заинтригуваните компании е 31 октомври, а прогнозната дата за изпращане на предложения за договаряния до желаните от общината е 27 ноември. Избраният реализатор пък ще има 18 месеца разполагаем, с цел да достави електробусите.

И София желае

През юли Столичната община също разгласи желанията си да се възползва от европейските средства, които Министерството на околната среда контракти за по-чист градски превоз в общините с замърсен въздух. От тях 425 млн. лева са по оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) по перото за ограничения за адресиране на превоза като източник на замърсяване на атмосферния въздух, а останалото е национално съфинансиране. София кандидатства за общо 218 млн. лева за по-чист градски превоз. Вече има оповестени публични поръчки за 135 млн. лева за част от транспортните средства.

В началото на месеца " Столичен автотранспорт " и " Столичен електротранспорт " пък оповестиха търгове за близо 200 млн. лева без Данък добавена стойност. Единият е за общо 52 нови дребни електрически рейса и зарядни станции към тях, които да се употребяват като довеждащ превоз вътре в кварталите. Другият е за пет използвани дизелови рейса с екостандарт за излъчвания Евро 6, създадени не по-рано от 2015 година За тях обаче няма обезпечено финансиране.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР