Всички знаем колко е полезно да пием вода, дори и

...
Всички знаем колко е полезно да пием вода, дори и
Коментари Харесай

Може ли да ни убие пиенето на вода?

Всички знаем какъв брой е потребно да пием вода, даже и да не го изпълняваме прецизно всеки ден. Чували сме и за правилото за към два литра или осем чаши, които би трябвало да одобряваме за денонощие. Но даже и водата, когато се употребява погрешно, може да навреди на здравословното си положение.

Тези дни Брук Шийлдс призна в ново изявление за една неприятна преживелица от живота си. Докато се приготвя за шоу тя изпива няколко чаши вода една след друга за къс интервал от време, а скоро по-късно й прилошава. Губи схващане, пада на земята, посинява, от устата й стартира да излиза пяна и сигурно всички към нея са си помислили, че това може и да е краят. Самата тя също си е помислила, че умира.

Оказва се, че актрисата е била в положение, наречено хипонатриемия, което по-просто значи сериозен недостиг на натрий. Когато изпием доста вода - към литър, литър и половина в границите на един час, кръвта в тялото ни се разрежда осезаемо и равнищата на натрий падат прекомерно бързо.

Ниските равнища на натрий карат клетките да набъбват. А тези в мозъка водят до нараснал напън върху черепа и неврологични прояви като гърчове. Ако кардинално страдаме от недостиг на този минерал, шансът да загубим схващане е още по-голям. Това може да се случи и в случай че прекалим с количеството от каквито и да било питиета и надвишим оптималните шест чаши в границите на 60 минути.

Хипонатриемията се лекува посредством последователно повишение на количествата натрий до естествени равнища в продължение на няколко дни благодарение на венозни вливания. В множеството случаи гърчове и припадъци поради изпита доста вода не водят след себе си дълготрайни последици за здравето. Те много наподобяват епилептични пристъпи и не престават приблизително между една и три минути.

Преди няколко месеца 35-годишната Ашли Съмърс от Индиана умря, откакто изпи два литра вода единствено за 20 минути. Но мнението на Д-р Кийт Восел, невролог от Калифорнийския университет, е, че би трябвало да одобряваме в действителност огромни количества вода в границите на дни, даже и седмици, с цел да се стигне до сходен съдбовен край, цитират я от Daily Mail.

Не бива да забравяме обаче, че бъбреците ни имат потенциал на количеството вода, което могат да филтрират за денонощие, и в случай че непрекъснато ги затрудняваме с повече, това пречи на тяхната ефикасна работа. Също по този начин не е по никакъв начин добра концепция да изпием доста вода за малко време за да се хидратираме качествено. По-добре постоянно и по малко за оптимално добър и щадящ организма резултат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР