Всички знаем какво ни чака всяка година със застудяването на

...
Всички знаем какво ни чака всяка година със застудяването на
Коментари Харесай

Защо през зимата боледуваме по-често?

Всички знаем какво ни чака всяка година със захлаждането на времето - грип, простуда, а от няколко години и Covid-19. Изведнъж ни се коства като че ли всеки към нас киха, кашля или подсмърча. Тези признаци нормално се появяват, щом зимата почука на вратата.

В ново проучване, което откривателите смятат за теоретичен пробив, се изяснява точно повода да боледуваме по-често през зимата. Оказва се, че самият леден въздух поврежда имунния отговор, възникващ още в носа ни. По думите на специалистите през студените месеци страдаме повече от респираторни болести поради вродения ни имунен отговор, който наподобява е стеснен от по-ниските температури на открито.

Това, което демонстрира изследването, е, че намаляването на температурата в носа единствено с 5°C убива съвсем половината от милиардите кафези, борещи се с вируси и бактерии в ноздрите.

" Студеният въздух е обвързван с нараснала вирусна зараза, защото всъщност сте изгубили половината от имунитета си единствено с този дребен спад на температурата ", споделят откривателите.
 Снимка 598596
 

Те дават също и пояснение за тази реакция. За да разберем какво се случва, нужно е просто да си представим по какъв начин респираторният вирус или бактерия нахлува в носа ни. Тогава предната част на носа незабавно открива микроба, много преди задната част на носа да разбере за " натрапника ". В този миг клетките, покриващи носа, незабавно стартират да основават милиарди елементарни копия на себе си, наречени EV.

Въпросните EV не могат да се разделят както клетките, само че са като дребни версии на кафези, особено предопределени да убият вирусите. EV работят като примамки, тъй че когато вдишваме вирус, той се прикрепя към тези примамки вместо към клетките.

" Това е една, в случай че не и единствената, част от имунната система, която оставя тялото ви да се бори с бактериите и вирусите, преди те фактически да попаднат в него ", разкриват още учените.

Клетките в тялото също съдържат " вирусен палач ", наименуван микро РНК, който нападна нахлуващите микроби. Според изследването обаче EV в носа ни съдържат 13 пъти повече микро РНК последователности от естествените кафези.

Какво тогава се случва с тези защитни реакции на организма ни щом настъпи студеното време?

За да си отговорят на въпроса, откривателите избират четирима участници, които да бъдат изложени на температура от 4.4°C, а по-късно да измерят изискванията в носните им кухини.
 Снимка 598597
 

За страдание изводът, до който доближават учените, не е насърчителен. Оказва се, че да сме изложени на леден въздух и температурата в носа ни да падне, е задоволително да отстрани защитните реакции, които имаме. Това е доказателство, че сходни условия понижават на половина способността на имунната ни система да се бори с респираторни инфекции.

Пандемията обаче ни напомни, че има дейно средство за предотвратяване от зимните болести. И това са точно маските. Те ни оказват помощ да се грижим за имунитета си, като ни защищават от непосредствено поемане на вируси.

А най-хубавият съвет, който могат да дадат специалистите, с цел да се опазим здрави, е да поддържаме интраназалната среда по-топла. По този метод оказваме помощ на вродения ни имунен предпазен механизъм да работи по-ефективно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР