Всички знаем какви искаме да сме, но е трудно винаги

...
Всички знаем какви искаме да сме, но е трудно винаги
Коментари Харесай

Четиво в аванс: 100 неща, които успелите хора правят

Всички знаем какви желаеме да сме, само че е мъчно постоянно да бъдем такива. Всички сме чували или чели разпоредбите на триумфа, само че множеството сякаш по този начин и не вършат крачката от доктрина към процедура.  Известният мотивационен специалист Найджъл Къмбърланд предизвиква всеки да направи тази крачка с книгата си " 100 НЕЩА, КОИТО УСПЕЛИТЕ ХОРА ПРАВЯТ ", която преди малко излезе и на българския пазар, издадена от " Обсидиан ". Тя ще ви помогне да прецените какво съставлява за вас триумфът. Ще разберете кои са методите да усъвършенствате живота си във всички негови аспекти. Ето и някои от препоръките в нея

Родени сте като оригинали, не умирайте като копия.

Не се тревожете за нещата отвън контрола ви.

Купувайте си прекарвания, не движимости.

Не можете да измененията предишното си, а единствено метода, по който го възприемате.

Специално за читателите на " Мениджър Нюз ", следва и фрагмент от книгата.

Четете, следвайте препоръките и скоро ще усетите разликата.

***

ТЪРСЕТЕ МЪДРОСТТА И Я ИЗПОЛЗВАЙТЕ

Учим се на мъдрост по три метода: първо, посредством размисъл, което е най-благородното; второ, посредством подражаване, което е най-лесното; и трето, от опит, което е най-болезненото.

Конфуций

Да откриете вътрешния си гуру не значи да сте остарели и да седите в пещера. Ако сте наблюдателни и разсъдливи, към този момент сте минали половината път до тази цел. Може и да не си давате сметка какъв брой доста опит и познания сте натрупали за света към вас. Лесно е сходен опит да се одобри за даденост, само че в случай че умеете да го употребявате, той ще ви донесе всевъзможни облаги – ще ви помогне да си изясните какво желаете от живота, какво обичате, кои са сил- ните ви страни, по какъв начин можете да вършите нещата, от какво се боите и по този начин нататък. Използването на персоналния опит е значителен инструмент за реализиране на сполучлив живот. Мъдростта е на всички места към вас. Освен да черпите от своята мъдрост, поставете си за задача да я търсите у другите. Заобиколени сте от по-възрастни хора, които са врели и кипели в живота, само че не игнорирайте мъдростта от неочак вани източници като деца, племенници, внуци, чиито мисли и прозрения може да са свежи и обогатяващи. Едно от главните приложения на мъдростта е да ви даде опция да израснете като персони, като станете по-осъзнати и се развивате. Белег на същинска мъдрост е да поемете отговорност за живота си и да устоите на изкушението да обвинявате другите за ситуацията си. Не забравяйте това и непрекъснато си задавайте въпроси за себе си и нужните ви промени. Или както е споделил персийският стихотворец мистик Руми, през вчерашния ден сте били умни и сте желали да измененията света; през днешния ден сте мъдри и променяте себе си. Белег на същинска мъдрост е да поемете отговорност за живота си.

НАПРАВЕТЕ ТОВА: Трупайте житейски опит, с цел да развивате мъдростта си. Ако прекарвате цялото си време да вършите и мислите едно и също, най-после ще станете специалисти, само че единствено в стеснен брой повтарящи се обстановки. Щом един път овладеете дилемите, няма да получите нови хрумвания и поучения. Идва време, когато би трябвало да се придвижите оттатък познатата територия, с цел да наберете нов опит и прозрения. Има доста елементарни способи да превърнете в табиет ученето на нови неща:

• Когато упражнявате във фитнес салона, пробвайте нови уреди или извършения.

• На работното си място поемайте нови задания и отговорности.

• През свободното си време разчупете рутината за превозване на уикендите и ваканциите. Пътувайте до непознати места, намерете си нови занимания.

• Разчупвайте и най-незначителните си привички, като да вземем за пример промените марката чай, която пиете, с цел да пробвате нови неща.

• Прекарвайте повече време да се учите от другите – може да е от пенсиониран комшия, от дядо ви, от децата ви, от някогашен шеф. Мъдростта ви нараства, когато обсъждате фантазиите, провокациите и грижите си с разнообразни хора.

Оценявайте и разграничавайте нещата.  Придобийте навика да излизате със свои отговори на проблемите и обстановките, пред които се изправяте всеки ден, вместо да ги очаквате от други хора. Следващия път, когато ви би трябвало решение, не питайте „ Какво да върша? “, а споделете проблемите си и своите хрумвания за справяне с тях. Искайте от близките да подлагат на подозрение и инспекция метода ви на мислене и изводите ви. Като ги изслушате и обмислите реакцията си, ще задълбочите личната си мъдрост
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР