Всички знаем, че балансът между здравословно хранене и редовната физическа

...
Всички знаем, че балансът между здравословно хранене и редовната физическа
Коментари Харесай

Здравословен есенен рестарт – кратък наръчник за балансиран начин на живот в града

Всички знаем, че салдото сред здравословно хранене и постоянната физическа интензивност е ключът за поддържане на добра форма, положително показване на работа или в учебно заведение и положително въодушевление, само че не постоянно съумяваме да го реализираме, забързани в всекидневието. В същото време наднорменото тегло заради застоял живот и погрешен хранителен режим се трансформира в същинска зараза, като по последни данни на Световната Здравна Организация 61,7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване, а 23% от децата също попадат в тази категория. 

Обездвижването е освен рисково за здравето, само че и пречи на пълноценния метод на живот, а след по-активния летен сезон постоянно се оказва много мъчно да поддържаме или създадем привички, с цел да сме във форма. Хапваме нещо на крайник или преяждаме изтощени пред тв приемника, бързаме и не остава време за тренировки или време на открито… 

Дългогодишна задача на Нестле за Живей Активно! е да промотива и по този начин да помогне да  установим уравновесен режим на хранене и физически деен режим в всекидневието, като на 16 септември от 11 ч. пред НДК ще се организира есенното издание на самодейността. В партньорство с един от най-динамичните риалити формати денят ще е цялостен със надпревари, изненади и мотиви да нагласим часовника си на интензивно и уравновесено градско време. А до момента в който се готвим за този празник на физическата интензивност, ето и няколко практични рекомендации за здравословен есенен рестарт.
Изяж закуската самичък, обеда показа с другар, а по-голямата част от вечерята пропусни. Ранната и лека вечеря е потребна за възстановяване на качеството на съня, поощряване на нощната регенерация на организма и нормализиране на метаболизма.Природата е на наша страна. Есенното обилие на свежи плодове и зеленчуци освен е здравословно, само че потреблението на сезонни артикули поддържа опазването на околната среда и локалната стопанска система. А и са толкоз вкусни!Сезоните в нас. Добре е да съобразим изцяло менюто си с по-хладното време, подготвяйки телата си за зимата. Да ядем повече супи и да стартираме да акцентираме на мазнините; за вегетарианците отличен източник на тях са ядките, соята и маслините.Водата е живот. Отминаването на летните жеги никога не значи, че би трябвало да подценяваме хидратацията. Нуждаем се от най-малко 1,5-2 л. вода дневно, с цел да пречистваме и поддържаме организма си здрав.Време на открито. Дори 15 минути на слънце ни обезпечават дневната доза витамин D, толкоз значим за имунната система. А в случай че го съвместим с практикуването на желан спорт, към този момент влизаме в играта на дейното градско живеене.Леви-десни. Ходенето е най-лесният и наличен метод да се поддържаме в добра форма – то е предварителна защита за разнообразни здравни проблеми, укрепва мускулатурата и тонуса, покачва силата и настроението, оказва помощ за по-добър сън и укрепва имунната система. Добре е всекидневно да отделяме време за разходки, с движение според от персоналните ни желания, като съобразяваме обувките и вярната поза, с взор напред и изправен тил.Забавно е да си деен. Ако спрем да мислим за физическата интензивност като за изпитание и обвързване, тя доста по-лесно ще стане част от навиците ни. Според изследвания на Харвардския университет разнообразни занимателни действия също ни оказват помощ дейно да горим калории. Например 30 минути танцуване изгаря към 150 kcal, същото време игра на боулинг или фризби към 100 kcal, каране на скейтбод към 180 kcal, на колело – 290 kcal, и единствено половин час игра с децата е приблизително 140 kcal по-малко.
Дори и през по-хладните месеци градът е цялостен с благоприятни условия за физическа интензивност – било то в близкия парк, на площадките за тенис или футболните, баскетболни и волейболни стадиони. Плуване, колоездене, йога – времето, отделено на желания от нас метод за оживление, се отплаща неведнъж.

На 16 септември пред НДК от 11 ч. ни дава още един мотив да дадем приоритет на физическата интензивност и уравновесеното хранене като метод на живот. В 18-тото издание на националната самодейност може да се включим в 4-километров маратон 4km, да разберем по какъв начин се усещат участниците в известния тв формат „ Игри на волята ”, като участваме отборно в превъзмогването на провокации, особено основани за градска среда, да се срещнем със спортни митове като Тереза Маринова, Йордан Йовчев, Евгени Иванов – Пушката, Екатерина Дафовска, а в Кучешката градинка от 10ч. Асен Аролски е подготвил супер игра за всеки с четириног другар, с която може да се включим в благотворителната самодейност на за даряване на храна на подслон фермата, ръководен от. Ще има и доста изненади и дарове, с цел да влезем с положително въодушевление и настройка за поддържането на деен метод на живот в града в новия сезон. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР