Всички земеделски стопани, които са подали заявления за подпомагане в

...
Всички земеделски стопани, които са подали заявления за подпомагане в
Коментари Харесай

До момента по подмярка COVID 1 са кандидатствали над 31 000 стопани

Всички аграрни стопани, които са подали заявки за подкрепяне в общинските служби "Земеделие " по подмярка 21.1 "Извънредно краткотрайно подкрепяне за земеделските стопани Коронавирус 1 " са законни и са в сходство с Наредба 2 за използване на мярка 21 от ПРСР 2014-2020 година, оповестиха от Държавна фирма "Земеделие ".

Приемът по подмярката стартира на 19 август и продължава до 21 септември 2020 година До момента за финансова поддръжка са кандидатствали общо над 31 000 стопани, от които близо 15 000 са в бранш "Растениевъдство ".

В резултат на неприятни метеорологични събития през 2020 година са налице издадени констативни протоколи за изцяло пропаднали площи. В някои случаи, тези площи не са декларирани през Кампания 2020 по схемите по обвързано подкрепяне. Те са декларирани за подкрепяне по СЕПП през Кампания 2020 и следва да се поддържат в положително земеделско и екологично положение, означават от фонда.

Предвид получени тъжби от наранени аграрни производители и искане от браншова асоциация в Министерство на земеделието, храните и горите, с Наредба за изменение и допълнение на Наредба номер 3 от 2015 година за изискванията и реда за използване на схемите за директни заплащания, са направени промени в Наредба номер 2 от 2020 година за използване на мярка 21 "Извънредно краткотрайно подкрепяне за земеделските стопани и дребни и междинни предприятия, които са изключително наранени от рецесията, провокирана от COVID-19 " от ПРСР 2014 - 2020 година

С направените промени се дава опция на близо 200 аграрни стопани, на които са издадени констативни протоколи за пропаднали площи през 2020 година, също да подадат заявки по мярката и инспекцията за допустимите площи през 2020 година да се прави въз основа на декларираните по СЕПП площи, заети със аграрни култури от приложение щ 1 на Наредбата.

Направеното допълнение в член 10, т. 1, писмен знак "а " от Наредба 2 от 2020 година изрично не значи, че "всички заявки от производители на плодове и зеленчуци, подадени преди 3 септември, когато са обнародвани поправките, стават невалидни ", изясняват от Държавна фирма "Земеделие ".

В член 9, алинея 2 от Наредбата е посочено, че всеки претендент има право да подаде едно заявление за подкрепяне единствено по една от подмерките.

Във връзка с гореизложеното, претендентите, подали своите заявки по подмярка 21.1 "Извънредно краткотрайно подкрепяне за земеделските стопани Коронавирус 1 ", не е належащо да подават отначало заявки за присъединяване по подмярката. Уточненията се вършат във връзка на погрешни изявления в агромедиите, показват от фонда.

От Държавна фирма "Земеделие " напомнят, че подмярка Коронавирус 1 е с бюджет 93,5 млн. лв. и обгръща секторите - "Плодове и зеленчуци ", "Маслодайна роза ", "Винени лозя ", "Декоративни растения ", "Животновъдство " (говеда, биволи, овце и кози) и "Пчеларство ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР