Всички здравноосигурени лица, които желаят да сменят своя общопрактикуващ лекар,

...
Всички здравноосигурени лица, които желаят да сменят своя общопрактикуващ лекар,
Коментари Харесай

Обявиха краен срок да заявите нов личен лекар

Всички здравноосигурени лица, които желаят да сменят своя общопрактикуващ доктор, могат да създадат това до края на месец декември.

Следващата опция за промяна на персоналния доктор е в интервала от 1 до 30 юни.

Ето и по какъв начин става промяната:

Необходимо да се попълни формуляр за непрекъснат избор и да се даде на новоизбрания общопрактикуващ доктор. Формулярът може да се изтегли от уеб страницата на НЗОК .

На гърба на формуляра има инструкции за попълването му.

Ето и още една опция - да отидете при лекаря, който сте избрали, със здравната си брошура. Съответно той попълня данните си в нея и Ви включва в листата си с пациенти, съобщи Морето.нет.

Важно конкретизиране е, че не е належащо здравноосигурените да уведомяват за промяната на своя общопрактикуващ доктор предходния доктор, защото това се прави по длъжностен път в районната здравноосигурителна каса (РЗОК).

Може да се обърнете и към РЗОК (координатите им са изписани в меню „ Контакти “ на уеб страницата на НЗОК ), където оказват цялостно подпомагане. Оттам ще дават информация за общопрактикуващите лекари, които са сключили контракт с НЗОК в съответния здравен регион.

Общопрактикуващият (личният) доктор е задължен да оказва здравна помощ на здравноосигуреното лице от датата, на която е сбъднат изборът, като лицето се включва в пациентската му листа от тази дата.

НЗОК дава и опция промяната на общопрактикуващ доктор да става онлайн. Това се реализира в графа „ Е - услуги “, линк „ Преглед на досие от здравноосигурените лица “, „ Вход с дигитален документ “, меню „ Избор на персонален доктор “, като формулярът, подаван по електронен път, би трябвало да се подпише с електронен автограф от здравноосигуреното лице или от неговия родител/настойник посредством Персонализираната осведомителна система (ПИС) на НЗОК.

Припомняме, че отвън периодите (юли и декември) промяната на общопрактикуващия (личния лекар) е допустима само при съществуването на избрани хипотези, като промяна на сегашния адрес на лицето или преустановяване на контракта на персоналния доктор с РЗОК.

В случай, че се преместите да живеете в различен град или промените адреса си по персонална карта, Вие имате право да промените персоналния доктор незабавно или когато прецените отвън законодателните периоди.

По мотив приближаващите коледни и новогодишни празници, а и при други условия на краткотрайно престояване за повече от един месец, само че не по-дълго от пет месеца, отвън региона на съответната РЗОК, където е определен непрекъснатият персонален доктор, се осведомят здравноосигурените за тяхното право на краткотраен избор на общопрактикуващ доктор, сключил контракт с НЗОК. При него лицето има право да получава първична извънболнична здравна помощ при общопрактикуващ доктор на територията на цялата страна. За задачата би трябвало да се попълни регистрационна форма за краткотраен избор. След приключване на периода здравноосигуреното лице автоматизирано се трансферира в практиката на своя непрекъснат персонален доктор.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР