Димитър Главчев постъпи изключително почтено. Това заяви пред Кирил Вътев,

...
Димитър Главчев постъпи изключително почтено. Това заяви пред Кирил Вътев,
Коментари Харесай

Вътев: Ако спре вносът, след три месеца тук ще настане глад

Димитър Главчев постъпи извънредно честно. Това съобщи пред Кирил Вътев, някогашен министър на земеделието, във връзка освобождението си от служебното държавно управление.

" Моята промяна беше контрактувана авансово с него. Помолих го да бъда заменен, в случай че не се получи едно изискване ". Вътев обаче не пожела да уточни какво тъкмо е било то. " Каза: " По-добре да го научиш от мен, в сравнение с от медиите. Това, за което си говорехме, не може да стане. Затова те избавям ".

Акад. Денков ме посъветва да не оставам в служебното държавно управление, тъй като той гледаше по-политически на нещата, а аз – по-технологично и пазарно, изясни още някогашният аграрни министър.
" Имах свободата да привлека хора, които съм избрал. Приех ги с цялостно доверие, само че двама от тях злоупотребиха с него ", уточни още Кирил Вътев, само че не пожела да назове имената им.

Приятна изненада е индивидът, който зае моето място в министерството - работих прелестно с Георги Тахов, уточни той.

" Няма да ме видите в листа, няма да ме видите и в политиката въобще. Оставам си в неправителствения бранш ", съобщи някогашният министър.

Вътев счита, че два от четирите митинга, които се организираха пред земеделското ведомство по време на неговото ръководство, са били " безусловно изкуствени и предвождани от отявлени субсиевъди ". " Те бяха подпомагани. Не желая да обмислям от кого ".

Продоволствената самостоятелност, съгласно някогашния аграрни министър, е факторът, който ще позволи проблемите с така наречен " субсиевъди ".

" Тази страна  е извънредно плодородна и има невероятни производители, които обаче не вървят по митинги и не викат. Те даже не аплайват за дотации, само че са на пазара и се развиват ", сподели Вътев.

Той уточни, че се занимава с  организацията на поземлен конгрес, който ще се организира на 31 май и в който ще вземат присъединяване изявени български учени от цялостен свет. Темата ще бъде " Изграждане на устойчива агро-хранителна система ".

" Ако спре вносът заради някаква рецесия, след три месеца тук ще настане апетит. Не може да внасяме 80% от плодовете и зеленчуците. Потенциалът, който има българското произвеждане, е голям, а ние не го развиваме. Интересът е към дотация, а не към артикул ", сподели Вътев.

Той проучва спънките пред приемането на Закон за браншовите организации.

" Вече 31 години не се позволява от българските политици подобен законопроект да влезе, да се разиска и да се одобри. Няма политически интерес. Такъв законопроект ще направи браншовите организации същински и ефикасни.

Ние обаче създадохме консултативни препоръки по цялата агро-хранителна верига. Не ми харесва, че се разделяме на земеделие и преправка. Това е една неразривно обвързвана верига ", сподели Вътев.

Бившият аграрни министър разяснява и настояването на Симеон Караколев пред БНР Вътев да бъде запитан какво е направил за кооперативите. " Кооперативите се построяват от инициативни бизнесмени. Няма по какъв начин страната да ви направи ".

Браншовите организации в една дребна част, където са най-кресливи, са изродени от партийни пристрастия и от дотации, счита Вътев. " Те са нездравословни за агро-хранителната верига и са причина при една тежка рецесия да има апетит ".

България би трябвало да одобри продоволствената си самостоятелност като народен приоритет, акцентира той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР