Всички вековни дървета на територията на Регионалната инспекция по околна

...
Всички вековни дървета на територията на Регионалната инспекция по околна
Коментари Харесай

77 вековни дървета са картирани на територията на екоинспекцията в Русе

Всички вековни дървета на територията на Регионалната ревизия по околна среда и водите /РИОСВ/ в Русе, обхващаща също областите Разград и Силистра, са картирани, оповестяват от екоинспекцията в Русе.

На територията на Регионална инспекция за опазване на околната среда са съхранени 77 вековни дървета. Най-старите измежду тях са пет зимни дъба на възраст повече от 800 години, които се намират в землището на град Исперих. Най-многобройни са летните дъбове - 32. Наличието им е доказателство за това, че в предишното тези територии са били покрити с обширни широколистни дъбови гори.

Сред предпазените дървета се срещат типовете зимен дъб, благун, полски бряст и бяла черница. Дейността по картиране е завършила при започване на седмицата. Тя се реализира по план на Министерството на околната среда и водите. С помощта на геодезист са засечени и точните GPS-координати.

От екоинспекцията изясняват, че вековните дървета по смисъла на Закона за биологичното многообразие са предпазени обекти. За тях грижа поставят притежателите на парцелите, в които се намират. Проверяват се от време на време, като се мери обиколката, височината и се дефинира биологичното им положение.

След обобщаване на информацията ще бъде извършена процедура по изтриване на няколко вековни дървета, за които е установено, че са необратимо повредени. При тях е открито съхнене на голям брой клони, както и изгнила вътрешност. Някои са били изумени от гръмотевица. Не е открита човешка интервенция или съзнателно увреждане на обходените дървета, осведомят от екоинспекцията в Русе.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР