Всички варианти на Омикрон се следят, секверинари са 88 пълни

...
Всички варианти на Омикрон се следят, секверинари са 88 пълни
Коментари Харесай

Проф. Пенка Петрова: Прогнозите са след края на зимата да бъде обявен край на пандемията от Ковид-19

Всички разновидности на Омикрон се наблюдават, секверинари са 88 цялостни генома на вируси от пациенти от цялата страна. Така нареченият Кентавър е открит в двама пациенти от Благоевградско, забавно е, че не са от София. Това сподели за Bulgaria ON AIR шефът на Института по микробиология към Българска академия на науките проф. Пенка Петрова.

Тя посочи, че по класификациите на Световната здравна организация Кентавър буди безпокойствие поради разновидностите в генома му.

" Една група от тях са ориентирани към заобикаляне на имунния отговор. Ако към този момент сме прекарали различен вид на ковид, е допустимо да се заразим с този нов подвариант. Другата група разновидности е ориентирана към по-лесното заразяване ", сподели още проф. Петрова.

Посочи и симпотамитака при Кентавър - тя не се разграничава от другите разновидности на Омикрон - протича по-леко, с болки в гърлото, с температура до 37-38 градуса.

" Само 10% от разболелите се са със признаци, другите 90% от носителите на Омикрон даже не схващат, че са заболели и единствено тестванията могат да го покажат. Ето за какво и Омикрон още при появяването си беше наименуван от учените " естествена ваксина " - заразява по-лесно, признаците са по-слаби и по този начин ще получим по-лесно колективен имунитет ", акцентира проф. Петрова.

Прогнозите са след края на зимата да бъде разгласен завършек на пандемията от Ковид-19. Проф. Петрова акцентира, че жертвите у нас са толкоз доста поради слабия развой на имунизация. В България към този момент се предлага бустер, който е приспособен към Омикрон.

" Адаптираните ваксини значително ще спрат разпространяването на новите разновидности. Също като противогрипните ваксини е целесъобразно да се слагат на хора от рискови групи - хората с наднормено тегло, сърдечно-съдови проблеми. Препоръчително е бустер да се поставя  по едно и също време с противогрипната ваксина. Така за две седмици се основава цялостет имунен отговор ", посочи проф. Петрова.

И добави, че в този момент е моментът за слагане на противогрипни ваксини, когато към момента няма заболели и има време да се сътвори имунен отговор. Произведена е и комбинирана ваксина - за Ковид-19 и грип, която към момента не е закупена от нашата страна.

" Не би трябвало да разчитаме на медикаментите против Ковид-19, по-добре да заложим на предварителната защита. Можем да сме оптимисти, само че дано не сме сюрпризирани от вируса ", съобщи проф. Петрова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР