Всички тегления от банка на над 10 000 лв. да

...
Всички тегления от банка на над 10 000 лв. да
Коментари Харесай

Преговорите за коалиция: Бюджет 2022 да бъде приет до края на януари

Всички тегления от банка на над 10 000 лева да се рапортуват в Национална агенция за приходите
Бюджет 2022 би трябвало да бъде признат до края на януари следващата година. Това взеха решение представителите на група „ Финанси “ от „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Демократична България “. Въпреки че желанието на всички е бюджетът да бъде признат в период до края на актуалната година, Асен Василев, който най-вероятно ще заеме поста на финансов министър, изясни, че структурата на Министерския съвет ще е друга, което значи, че и финансовата рамка ще бъде изцяло друга. По думите му не е обозримо да се завърши работата по него до края на годината, написа БНР.

Всички тегления от банка над 10 000 лв. и преводи в чужбина над 1 милион лв. да се рапортуват в Националната организация за приходите, оферират от „ Продължаваме промяната “. Това разгласи през днешния ден съпредседателят на плана Асен Василев по време на дебатите на тематика „ финанси “. Предложенията си показаха и Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Демократична България “, като и трите политически сили са обединени към концепцията за въвеждането на необлагаем най-малко. Това са предпоследните диспути от серията съдружни договаряния, като следобяд предстоят диалози за интернационалната политика.

Данък добавена стойност да остане понижен и през идната година за някои артикули и услуги като антикризисна мярка - към това желание се сплотиха представителите на четирите политически сили, които договарят за съдружно ръководство.

Асен Василев пое ангажимент прагът за регистрация по Данък добавена стойност да бъде повишен на 100 хиляди лв. през 2023-а и на 160 хиляди лв. през 2024-а година „ при непоколебим надзор за съгласуваност и санкции, ужасни санкции “.

Кирил Петков, който се чака да бъде министър председател, се разгласи за цялостна смяна в метода, по който биват харчени парите на данъкоплатците:

„ Държавата не е притежател на тези пари. Ние сме едни разпределители, които имаме две отговорности – да не се откраднат някъде по пътя и да ги харчим дейно все едно, че са и те са си, нашите пари “.

Минималната заплата през идната година да не е по-ниска от 700 лв., а данъчните облекчения за родители ще се запазят и следващата година . За това се договориха по предложение на Българска социалистическа партия четирите политически сили.

Преговарящите се сплотиха и към концепцията да бъде въведен коефициент за установяване на оптималния застрахователен предел, който следващата година да бъде 2,3 от междинната работна заплата. Предложението на „ Продължаваме промяната “ за растеж и въвеждането на коефициент, което в действителност ще направи сумата 3400, докара до развълнуван спор с представителите на „ Демократична България “.

Мартин Димитров от Демократична България съобщи: „ Този коефициент доста бързо и елементарно го определихте и някак си без разбор да го въведем в този момент ми се коства преждевременно. Особено в обстановка на пандемия и стопански проблеми. Има много хора в усложнения “.

„ Точно тези хора на оптимален застрахователен предел не са в усложнение “, репликира Асен Василев.

Пламен Данаилов от „ ИТН “ разяснява, че „ са склонни да създадат компромис за и да вървим напред “.

Различните политически сили вършат оферти за бюджета следващата година, както и за дълготрайни ограничения.

Например от Българска социалистическа партия настояха от 2022 година минималната работна заплата да не бъде по-ниска от 700 лева месечно, а по-късно да се фиксира като %.

Орлин Ваташки от левицата съобщи:„ Като в допълнение предлагаме минималната работна заплата да се пресмята като % от междинната за страната от предишна година, още веднъж следвайки европейските практики, с цел да не се фиксира всяка година избрана цифра – сред 45 и 50% “.

Българска социалистическа партия счита, че дефицитът следващата година би трябвало да бъде сред 4 и 4,5% от Брутният вътрешен продукт.

От „ ИТН “ виждат дефицита в хазната сред 3 и 3,5 на 100 и поддържат концепцията за по-ниска Данък добавена стойност ставка за избрани храни.

„ Нивата на инфлацията главно се движат от питателните артикули и поради това би трябвало да се уточни върху кои да бъде понижена Данък добавена стойност ставката. Това в допълнение ще докара и до изсветляване на бизнес и изключително на хлебопроизводителите “, разяснява Пламен Данаилов от Има Такъв Народ.

Георги Ганев от „ Демократична България “ съобщи, че по множеството точки има единодушие в политиките. Той упорства бюджетът за следващата година да бъде признат в период: „ Няма да е елементарно, ще има среднощни неща сигурно, не е като да не сме били там “.

От „ Продължаваме промяната “ обявиха, че не считат за нужно да вършат промени в данъчната система следващата година.

Засега политическите сили единствено излагат предложенията си, а коментарът по тях следва.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР