Всички те са предпочели България пред Германия: в най-новия епизод

...
Всички те са предпочели България пред Германия: в най-новия епизод
Коментари Харесай

Шестима германци разказват защо са се преселили в България

Всички те са предпочели България пред Германия: в най-новия епизод на доста известното си предаване " Сбогом, Германия " телевизионният канал VOX ни среща с шестима германци, преселили се в България. Какво описват, написа " Дойче веле ".

Германската пенсионерка Анете Брич напуснала родния си Бад Рапенау, подгонена от финансова насила. " Реших да се преселя в България, откакто получих известието, че ще взимам пенсия в размер на 550 евро. За мен това беше същински потрес ", споделя тя в предаването и изяснява, че единствено наемът и режийните разходи възлизали на 550 евро. Пари за храна и други персонални разноски въобще не ѝ оставали. За похлупак на всичко от обществената работа ѝ обяснили, че жилището от 50 кв.м., което обитавала все още, било прекомерно огромно за един човек и по тази причина поискали от нея да го напусне. " Бях обзета от същински яд ", спомня си Анете, която е майка на четири деца и има комерсиално обучение. Именно тогава дамата почнала да изследва опциите за изселване.

" Искам да остана тук вечно "

Анете избрала България заради следните аргументи: " Страната е в Европейски Съюз, там се изповядва християнската религия, а и не е толкоз надалеч, което значи, че децата ми биха могли да ме посещават ". Без да знае и дума български, 63-годишната Анете си стегнала багажа и отпътувала за една страна, която до тогава въобще не познавала. Днес пенсионерката живее в Балчик и въобще не съжалява, че е взела това решение: " Синьо небе и прелестен климат - просто да се влюбиш ", споделя дамата. Дори езиковата преграда към този момент не я тормози - Анете е научила по-важните думи и изрази, а и доста българи владеят немски и на драго сърце ѝ оказват помощ.

По-нататък дамата споделя, че в България може да си разреши обяд в ресторант или пък чаша вино - все удоволствия, които в Германия въобще не биха били вероятни с нейния приход. Но Анете вижда освен хубавите страни на живота в България - споделя да вземем за пример, че българите постоянно нямат положително отношение към животните. Жената споделя, че е прибрала едно бездомно куче от подслон, което извежда на разходки по няколко пъти дневно. " Така кучето на процедура се грижи за моето здраве ", споделя пенсионерката пред репортерите на VOX. Техните камери улавят и някои безутешни гледки на запуснати панелни блокове в покрайнините на Варна, нечистотия по улиците, разрушени пътища. Въпреки това Анете е безапелационна: " Това е моят нов дом, желая да остана тук вечно ".

Историята на Анете споделя и списание " Бунте ". По мотив полемиката за бедността на старини в Германия изданието цитира проучване на фондация " Бертелсман ", в което се съдържа прогнозата, че делът на дамите, които ще са принудени да живеят от обществени помощи в пенсионна възраст, през 2036 година ще доближи 27.8%. Днес този дял възлиза на 16.2%.

" Тук е просто необикновено "

Предаването на VOX ни среща и с други немски преселници, които обаче, за разлика от Анете, са предпочели България пред Германия не поради застрашаващата ги беднотия. Един от тях е Томас, който неотдавна има бар на Златни пясъци. Германецът споделя, че бизнесът му се развива доста добре, от ден на ден немски туристи посещават заведението му. По неговите думи, поради новите забрани и високите цени в курортите на остров Майорка феновете на плажните празненства последователно се насочват към българското Черноморие. Натам се преориентират и някои от " звездите " на плажните купони - да вземем за пример изгоненият от Майорка Ике Хюфтголд. Новата му ария " Буле Аларм - да отидем в България " е един тип пояснение в обич към новата му татковина България. " Тук е просто необикновено ", споделя той с екстаз след първата си изява на Златни пясъци. Ике се готви да се откри трайно в България, а камерите на VOX го демонстрират по какъв начин прави огледи на нови жилища край Златни пясъци. Накрая се стопира на жилище с повърхност 150 квадратни метра и с аспект към морето, наемът за което възлиза на 400 евро месечно. За подобен апартамент на Майорка германецът би платил пет пъти по-висока цена, изясняват репортерите на VOX.

Предаването на немския тв канал ни среща и с Бен Юнг, жена му Лена и сина ѝ Райън. В търсене на " пречистващ " метод на живот тримата се заселили в едно българско село, надалеч от всякаква цивилизация, в къща без отопление и течаща вода. Не са сигурни дали ще останат вечно в България или ще потеглят към някое ново премеждие в напълно друга част на света. Засега обаче се усещат чудесно в България. Само Райън би предпочел да се върне в Германия - най-много поради приятелите. Момчето към този момент има съответен проект: откакто приключи междинното си обучение в България, желае да следва ветеринарна медицина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР