Всички суровини, които се влагат в производството на козунаци, а

...
Всички суровини, които се влагат в производството на козунаци, а
Коментари Харесай

Специалист обясни защо цената на козунаците е по-висока тази година и подчерта: Има нещо, което е много важно!

Всички първични материали, които се влагат в производството на козунаци, а те са мляко, масло, яйца, захар, фрукти, мармалад, шоколадови капки, локум, в действителност имат обновена цена по отношение на предходната година. И това води непроменяемо до друга себестойност на козунаците. Това изясни в аудиокаста " Това е България " на " Фокус " с водещ Цоня Събчева - Мариана Кукушева, ръководител на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

" Има още нещо, което е доста значимо. В себестойността на всеки един козунак е калкулиран 50% труд, човешки труд, който нормално е майсторски, който нормално е нощен и коства много пари ", разяснява още тя.

" Цената на силата сега е постоянна и по тази причина не я загатнах, тъй като няма тези подскоци, които бяха присъщи за предходната година. Имаме една постоянна цена на силата, което значи да има предвидими разноски. Разбира се, не на последно място стои и цената на превоза. И още по-разбира се, да не забравяме, че върху доставната цена на всеки един козунак има 20% Данък добавена стойност, което е налог добавена стойност, постоянно плащан от потребителя ", сподели още Кукушева.

Адекватно ли е съотношението обаче цена - качество?

" И прекрасен, и забавен, и доста загадъчен въпрос, тъй като качеството е не просто политика на производителите, а е самостоятелна политика на всеки един български производител на козунаци, самун и всевъзможни типове произведения. Тъй като качеството нормално е обвързвано и с усета, това още повече натежава на везната какъв брой честни са производителите и по какъв начин осведомят потребителите за състава на своите артикули. Качеството постоянно е обвързвано с многообразието на артикули и с качеството на съответните артикули. Аз имам вяра, че българските хлебари и сладкари знаят по какъв начин да защитят качеството на своята продукция, тъй като ние оперираме на пазар, който има голяма конкуренция. И качеството нормално е тъкмо това нещо, което кара потребителя да развърже кесията си, с цел да опита усета на същинския козунак ", изясни експертът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР