Всички страни трябва да направят така, както България - да

...
Всички страни трябва да направят така, както България - да
Коментари Харесай

Борисов призова всички да последват примера на България и да затворят границите си! Предупреди Юнкер какво ще стане, ако не го направят

" Всички страни би трябвало да създадат по този начин, както България - да затворят границите си и да се минава единствено през контролно-пропускателните пунктове ", съобщи министър председателят Бойко Борисов преди началото на конференция на високо равнище за кохезионната политика на Европейски Съюз. Това събитие е част от оповестените в европредседателството ни и е отдадено на политиката за доближаване. В изявлението на Борисов преобладаваха и други значими тематики - главно миграцията и Западните Балкани.

Борисов стартира изявлението си с това, че " кохезионната политика е и най-важната политика за свързаността на Европа и всичко положително, което сме създали в последните години за над 20 милиарда лв., сме го създали по тези стратегии, които дават опция за повече вложения, повече БВП, повече подготовка на хората, които упражняват труда си, и съгласуваност сред континентите ".
" Ние сме на стратегическо място и инфраструктурата е извънредно значима, и то освен в областта на инфраструктурата като автомагистрали, жп линии и други, само че и цифровата инфраструктура, енергийната съгласуваност. Кохезионната политика е политиката, която може да събира много сфери и политики на Европейски Съюз. Всички съжаляваме за решението на Англия да напусне Европейски Съюз и в идната финансова рамка до 2027 година липсват много милиарди евро, а в това време е амбициозна и имаме още няколко важи тематики – киберсигурността, цифровата инфраструктура, общата европейска защита и не на последно място миграционната рецесия ", уточни министър председателят.
" Дни наред нашето председателство поставя големи старания и за решение на въпросът с дъблинския развой. Това, което сме се договорили е да се откри рационален компромис, тъй като всеки от вас следи интернационалния продан и вижда по какъв начин десетки души дневно не престават да се давят и да страдат и всички имат една притегателна точка, наречена Европа ", разяснява министър председателят.
Борисов подсети, че през предишните една-две години даже за избори първата тематика е миграцията и какво ще вършим с нея и " даже една от най-подредените страни, Германия, шест месеца буксува, до момента в който си направи държавно управление ".
" Днес, отчитайки тези нови провокации, както е съвременно да се споделя, а те нито са нови, нито ще престанат, с решението на Съединени американски щати да излязат от нуклеарното съглашение с Иран и твърдата позиция на Европейски Съюз по тематиката, ние засичаме от ден на ден мигранти и от Иран, а когато нещо предвещава война, нищо не може да спре хората да търсят по-сигурно място за живот, тъй като те живеят през днешния ден. Ако се сложим на мястото на сирийци, иракчани, либийци и си представим, че на нашите деца и внуци детските градини, учебните заведения, лечебните заведения са разрушени. Всеки ще събира каквото може и ще търси място, където децата му да порастват в мир ", съобщи министър председателят.
" Предупредил съм какво ще се случи, в случай че не създадем тези неща, както преди четири години предизвестих, че в случай че не си затворят границите и бягащите от войната да бъдат пускани единствено през формалните контролно-пропускателни пунктове и то за избран интервал от време, до момента в който свършат войните, по-късно да се върнат да си възвръщат страните, а икономическите мигранти да се пускат там, където има потребност или се желаят. На Жан-Клод Юнкер споделих - кацни във Вашингтон и кажи, че си си не запомнил персоналната карта или паспорта, да забележим дали ще те пуснат, подсигурявам, че не. А в Европа може да пуснат всеки и освен че му споделяме добре пристигнал, а и започваме всички да се грижим, и то в размер на десетки милиарди евро. Тези, които са в Централна Европа, да подкрепят финансово, не имам предвид България, изключително Италия, Испания, Гърция ", настоя и изясни още Борисов.
Според министър председателят всички европейски страни би трябвало да последват образеца ни.
" Трябва да подсигуряваме на хората в Европа, че този развой ще бъде овладян. Какво значи релокация по страни по генезис, значи ли, че външните страни би трябвало да бъдат напълнени с мигранти? Напротив, всички би трябвало да си свършат своята работа и да поддържат тези, които имат потребност от това. Европа създава толкоз кораби, ще се купят 100 - двеста, толкоз войска имаме, толкоз полиция - ще се командироват, процесът ще може да се управлява ", добави Борисов.

Той изясни и че тематиките за кохезията и за миграцията са тези, които най-често водят до разделяне.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР