Всички страни от Европейския съюз, с изключение на Унгария, предупредиха

...
Всички страни от Европейския съюз, с изключение на Унгария, предупредиха
Коментари Харесай

ЕС предупреди Израел, че офанзива в Рафах ще е катастрофална и поиска край на военните действия

Всички страни от Европейския съюз, като се изключи Унгария, предизвестиха Израел да не реализира плануваната атака в Рафах, защото съгласно тях това ще задълбочи военния спор. Те приканват и за окончателното преустановяване на огъня в Газа, оповестява " Reuters ".

Решението беше взето след близо 10-часови интензивни диалози сред външните министри на Европейски Съюз в понеделник, по време на които унгарският външен министър Пеер Сиярто блокира постигането на консенсус и по двата въпроса. Будапеща отхвърли да поддържа апела за преустановяване на военните дейности, макар натиска от други столици.

В последна сметка 26 от 27-те страни членки разгласиха лично общо изказване, в което приканват за " незабавна филантропична пауза, която да докара до стабилно преустановяване на огъня " в обсадената линия Газа. От началото на войната там са починали към 29 хиляди палестинци.

" Молим израелското държавно управление да не подхваща военни дейности в Рафах, които биха влошили така и така пагубната филантропична обстановка и биха попречили на незабавно нужното даване на съществени услуги и филантропична помощ ", показват министрите от Европейски Съюз.

Израел се готви да извърши сухопътна инвазия в най-южния град на Газа, който тя счита, че е последният бастион на контрола на " Хамас ". Правителството упреква бойците на групировката, че се крият измежду цивилното население - нещо, което тя отхвърля.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел обаче съобщи, че е невероятно да се предотвратят жертвите измежду цивилното население.

" Трябва да продължим да оказваме напън върху Израел, с цел да разбере, че по улиците на Рафах има толкоз доста хора, че ще бъде невероятно да се избегнат цивилни жертви ", сподели той.

Междувременно тематиката за спора в Газа още веднъж е на дневен ред в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, откакто Съединени американски щати предложиха резолюция, в която се приканва за краткотрайно преустановяване на огъня, както и това Израел да не прави атака в Рафах. Проектотекстът е първият път, в който Съединени американски щати категорично поддържат преустановяване на военните дейности сред Израел и " Хамас ".

Външният министър на Палестинската автономност съобщи пред Международния съд в Хага, че " в Газа се прави геноцид " и че окупацията на палестинската територия от Израел би трябвало да завърши " абсолютно ". Думите му идват в миг, в който най-висшият съд на Организация на обединените нации стартира чувания по отношение на правните последствия от израелската окупация.

Общо 52 страни, в това число Съединени американски щати и Русия, ще показват причини по време на чуванията тази седмица. Израел съобщи, че няма да взе участие в процеса.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР