Всички сте чували категорията пътувания за уикенда, но има и

...
Всички сте чували категорията пътувания за уикенда, но има и
Коментари Харесай

Дестинации у нас за един ден - Чирпан

Всички сте чували категорията пътувания за уикенда, само че има и такива, за които единствено един ден ще е задоволителен. Чирпан е печално прочут на всички с сектора от автомагистралата, който може да разбие всички камъни в бъбреците ви, да ви разклати пломбите и да прецака окачването на колата ви. Последните години не са най-благоприятните за града и той стремително се обезлюдява, само че пък в него има забавни места за посещаване, които бихме пропуснали. Едва ли Чирпан е измежду първите ви избори за туристическа дестинация. Истината е, че този град, сходно на доста други, остава подценен и неусетен. В тази публикация ще се опитам да ви дам мотиви да го посетите най-малко за ден и ще ви убедя, че си коства! 
Ще стартира с това, че покрай Чирпан има места, които може да комбинирате със своето пътешестване. Едното е село Могилово с чудесната винарна, която е ситуирана там. Можете да останете в комплекса за нощувка преди/след като разгледате Чирпан. А дано в този момент се насочим натам. 
За мен персонално две са наложителните места, които би трябвало да се посетят. Едното е къщата-музей " Пейо Яворов ", а другото е художествената изложба " Никола Манев ". И двете могат да предложат забавни експозиции. 
Родният дом на Яворов се намира в центъра на Чирпан и показва експозиция на три стаи - кухнята, гостната и работната стая на поета. Именно последната е и най-интересна за туристите. Там е работната маса на бележития стихотворец и обичаната му книга - " Фауст ". Именно на това място Яворов се образува като личността, която става. 
Второто място, което би трябвало да видите на 100%, е художествената изложба, която също е в центъра. Може да чуете да я назовават " Къщата на бея ". Преди повече от 150 години тя е издигната точно от локален османски бей. Има красива архитектура и богато изрисувана фасада. Преди малко повече от 20 години Никола Манев я купува и я трансформира в художествена изложба. Тя е реставрирана и в нея са изложени негови картини, както и 10 кристала от Южна Америка, които са подарък на художника. 

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР