Всички сме чували, че зрението на котките е страхотно. Това

...
Всички сме чували, че зрението на котките е страхотно. Това
Коментари Харесай

Котките различават ли цветовете?

Всички сме чували, че зрението на котките е ужасно. Това обаче не е напълно правилно, защото техните очи имат някои дефекти в устройството си спрямо човешките.

Как е устроено котешкото око?

Структурата им е сходна на човешкото, макар че тяхната зеница има някои особености в устройството си.

В тъмнината тя се уголемява, пропускайки оптимално количество стелинен поток. На светлина пък в противен случай - свива се като задачата на това е да не се травмира окото.

При котките, както и при хората, зрението е бинокулярно, т.е. очите са ситуирани начело, тъй че домашният любим да може да реши дистанцията до обекта.

Местоположението на обекта се дефинира благодарение на разликата в позицията на изображението върху ретината на лявото и дясното око. Това свойство на зрение е доста належащо за хищниците да преценяват дистанцията до жертвата.

Какви цветове виждат котките?

 Котките виждат ли цветове

Още до към средата на 20 век се смяташе, че котките имат монохромно черно-бяло зрение, само че през днешния ден към този момент освен е потвърдено, че котките виждат цветове, само че и е избран тъкмо и в детайли спектъра на зрението им.

Знае се, че котешкото око е в положение да разграничи даже най-малките нюанси на сивото - до 26 нюанса. Най-добре обаче те възприемат студените тонове.

Подобна последователност в цветовото усещане на котките се свързва с другия брой кафези, които са виновни за възприемането на избран цвят.

За всеки колорит дават отговор обособена група кафези. В допълнение, котката разграничава цветовете: синьо, зелено, лилаво и жълто.

Поради разликите в зрението им, те могат да объркат последните два цвята с бяло. Котката разграничава най-добре: черно, сиво, бяло, зелено и синьо.

Интересен факт е, че котката възприема лицата на хората жълти, защото не разграничава оранжеви и червени нюанси.

Животното може обикновено да разграничава носа, устните, косата и очите на дистанции до 5 метра. На разстояние от 5 до 10 метра чертите на лицето, а по-късно и облеклата, които последователно се размиват.

На разстояние повече от 10 метра котката разграничава единствено силуета на човек, а притежателят може да разпознае единствено по глас и аромат.

Като цяло обаче всички отличителни разлики в устройството и цветовото разбиране са резултат от хищния им генезис, както и нощния метод на живот.

Да, котките са измежду най-удивителните животни. Затова и има толкоз доста любопитни обстоятелства за котките.

Ако още нямате такова приятелче, само че доста желаете да си вземете. Вижте нашите разгласи за котки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР