Всички сладкиши са създадени, за да бъдат изядени, но някои

...
Всички сладкиши са създадени, за да бъдат изядени, но някои
Коментари Харесай

Карамелизиран маслен сладкиш с банани

Всички сладкиши са основани, с цел да бъдат изядени, само че някои от тях наподобяват толкоз хубаво, че не ти се желае да ги разрежеш.

Необходими Продукти

За карамела


● масло - 50 г
● захар - 1/ 3 ч.ч.

За гарниране


● банани - 2 - 3 бр.

За тестото


● яйца - 1 бр.
● захар - 1 ч.ч.
● масло - 100 г
● брашно - 2 2/ 3 ч.ч.
● прясно мляко - 1 ч.ч.
● сол - 1 щипка
● бакпулвер - 2 ч.л.
● ром - 3 с.л. или 1 ч.л. есенция ром
● какао - 3 с.л. неподсладено

Начин на подготвяне

Маслото и захарта за карамела се карамелизират до ярък карамел на дъното на тавичка с диаметър 25- 26 см, в случай че желаете да е по- пълен диаметърът, може да е 22- 23 см, само че това може би ще се отрази на времето на печене. След което карамелът се разстила отмерено.

При печенето на сладкиша той ще продължи да се карамелизира. Върху него се подреждат бананите, нарязани на кръгчета.

Маслото за тестото се разтопява и се оставя леко да се охлади. Към него се прибавят захарта и яйцето и се разрушават с миксер до приемане на еднородна кремообразна консистенция. Добавят се брашното, прясното мляко и ромът (есенцията), щипката сол и бакпулверът и още веднъж се разрушава.

Около 2/3 от тестото се изсипва върху бананите, а към останалата част от тестото се прибавя какаото и с шпатула се разбърква добре. Изсипва се върху бялото тесто и благодарение на вилица се разбърква в повърхността на бялото, с цел да станат шарки.

Пече се на 180 градуса за 40- 45 минути или до момента в който клечката излезе суха. Оставя се да почине 5 минути, след което се обръща върху поднос.

По предпочитание върху останалия по дъното на тавичката карамел се сипва една кафяна чашка вода, нагрява се за малко да се разтвори карамелът и банановият сладкиш се сиропира.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР