Всички силови структури в морската столица са на крак, за

...
Всички силови структури в морската столица са на крак, за
Коментари Харесай

Засилени мерки във Варна за срещата ЕС-Турция

Всички силови структури в морската столица са на крайник, с цел да обезпечат сигурността на гостите преди и по време на диалозите в резиденция Евксиноград. От полицията и общината резервираха в загадка част от ограниченията, които ще подхващат за организацията и защитата на събитието, съобщи Българска национална телевизия.

Градът се приготвя от седмица за визитата на високо равнище. От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че до последния миг няма да бъдат оповестени и улиците, които вероятно може да се затворят.

Утре преди работната вечеря е планувана среща сред Ердоган и българския министър председател Бойко Борисов, дружно с енергийните министри на двете страни. За отразяване на срещата са упълномощени 120 публицисти. Освен българските, европейските и турски кореспонденти, във Варна ще има три екипа на "Ал-Джазира ", както и китайски и японски.

Очаква се европейските водачи Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, както и Реджеп Ердоган, да кацнат на летище Варна следобяд. Първи ще дойде турският президент – с два самолета и двама готвачи (единият ще пробва храната, а другият ще следи процеса на приготвянето й). Гардовете му към този момент са във Варна поради предотвратеното наскоро нападение против членове на президентското семейство, заяви bTV.

Официалните посетители ще бъдат превозени до резиденция "Евксиноград ", само че маршрутът се пази в загадка поради сигурността на участниците в срещата. Според неофициална информация преди да доближат крайната си точка - кортежите ще преминат по бул. "Княз Борис I ". За момента няма основана специфична организация на придвижването по време на срещата във Варна.

Разговорите сред водачите на Европейския съюз и турския президент ще стартират в 19:00 часа. Според турски медии ще продължат към два часа. След срещата ще има конференция. Вече е подготвена голямата палатка , в която ще влязат участниците и представителите на медиите по време на финалния брифинг.

Въпреки неприятното време и ниските температури, от седмица екипи на почистващите компании отстраняват сухите листа около пътя, косят тревните площи и засаждат цветя. Косенето и извозването на тревните площи се извършва по график, с цел да може градът да е измит за значимата среща.

По пътя от Варна до резиденция Евксиноград пък стартира стремително пълнене на дупки. Работниците отхвърлиха да е поради визитата. Шофьорите, трошили колите си месеци наред в същите тези дупки, обаче се надяват на повече сходни събития с световно значение в града им.

В същото време министър председателят Борисов, който към този момент е във Варна, направи оглед на градежа на значим бул..

По време на срещата той и Ердоган ще обсъдят връзките сред Европейски Съюз и Турция, както и мигрантското съглашение от 18 март 2016 година. Турският президент обаче още през днешния ден съобщи, че няма да направи никакви отстъпки .

Това ще бъде второ посещаване на турския президент във Варна. През 2012 година, в качеството си на министър председател на Турция, той взе участие в тристранна среща с Борисов и премиера на Катар.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР