Всички шофьори у нас да бъдат изследвани за сънна апнея

...
Всички шофьори у нас да бъдат изследвани за сънна апнея
Коментари Харесай

Шофьорите да бъдат изследвани за сънна апнея, настояват лекари

Всички водачи у нас да бъдат изследвани за сънна апнея преди придобиване на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство. Предложението е на родни лекари, които взаимно с неправителствени организации пресмятат, че 20 на 100 от злополуките по родните пътища са резултат от заспиване на лидера.

Освен от изтощеност зад кормилото може да се заспи и по други аргументи, една от които е разстройството, наречено сънна апнея. Медици настояха още диагностицираните с него пациенти да получат държавна поддръжка за лекуването си. Оказва се, че единствено апаратите, с които в домашни условия се прави лечението на пациенти със сънна апнея, са на цена от 1000 до 2000 лв..

" Не единствено професионалните водачи, само че и всички пациенти, които имат обструктивна сънна апнея, би трябвало да получат държавна поддръжка както за проучването на съня, по този начин и за апарата, с който те се лекуват. Трябва да се борим за реимбурсация на тези апарати, с цел да могат по-широко да влязат в практиката ", сподели сомнологът доцент Милена Миланова, представена от " Дарик ".

Тя моли всеки да прояви схващане и при недоволства, свързани с нараснала унесеност денем, да се потърси лекарска помощ. Българското сдружение по сомнология е изработило мнение по отношение на нуждата за включване на наложителна здравна консултация във връзка обсктруктивната сънна апнея. Това лекарско проучване да бъде включено като наложително в проектозакона за водачите на МПС-та, упорстват експертите. Становището е отправено към всички комисии в Народното събрание и министерствата, които могат да ни спомагат, добави доцент Миланова.

Една трета от живота си прекарваме в сън. Има заболявания, които са доста съществени по време на сън. Те са лечими в по-голямата си част и биха могли да предотвратят този огромен проблем със сънливото шофиране денем, добави сомнологът.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР