Всички родители на деца във възраст за записване в ясла,

...
Всички родители на деца във възраст за записване в ясла,
Коментари Харесай

Важно за бургаските родители!

Всички родители на деца във възраст за записване в ясла, детска градина и полудневни подготвителни групи към учебните заведения, могат да се срещнат от 1 март с електронната система за банкет на Община Бургас – https://www.dzburgas.org/, преди тя да бъде задействана в режим на кандидатстване в 08.00 часа на 1 април.

Това се прави за облекчение на родителите, с цел да имат задоволително време да се срещнат с разпоредбите, периодите, свободните места, нужните критерии и документи за записване на своите деца.

Родителите би трябвало да знаят, че най-вече точки при кандидатстване носи адресната регистрация на детето. Ако вашето дете е живяло над 2 години на заявения непрекъснат или сегашен адрес, попадащ в прилежащия регион на желаната от вас детска градина, ще получите 300 точки. За съпоставяне – дете с непрекъснат или сегашен адрес, който е отвън съответния съседен регион към детската ясла или градина, ще получи едвам 1 точка.

Важно е да се знае от родителите, че информацията за детски ясли, градини и подготвителни групи в учебни заведения, предоставена в електронната система за записване касае съответните Центрове за административни услуги, а не жилищни комплекси. Така да вземем за пример, най-често срещана неточност е родители от ж.к. " Възраждане “ да посочат детско заведение в регион " Възраждане “ и по този начин детето им да бъде записано в градина в ж.к. " Меден рудник “. За да няма злоупотреби, заявеният от родителите адрес на местоживеене на детето ще се ревизира по длъжностен път от дирекция ГРАО.

Въведената в Община Бургас преди 8 години за първи път в страната електронна система за банкет в детски ясли и градини оказва помощ на администрацията в действително време да наблюдава процесите и броя на свободните места в тях и да вземе навременни решения, с цел да може всяко дете да получи достъп до модерно и качествено обучение.

Така да вземем за пример, в последните години се видя позитивна наклонност за увеличение броя на младите фамилии и децата, които би трябвало да постъпят в ясла и детска градина на територията на община Бургас. Затова и локалната администрация всяка година прави всичко допустимо, с цел да усилва местата за банкет в детските заведения. През предходната година свободните места за банкет в детска ясла на територията на община Бургас бяха 971 при 976 тази година, а за записване в първа градинска група през 2021 година местата бяха 1522 при 1689 сега.

Това стана допустимо, защото Община Бургас единствено в последната една година построи две нови детски градини – " Морско конче “ в ж.к. " Братя Миладинови “ със 100 свободни места за 1, 2 и 3 градинска група и " Синчец “ в кв. " Горно Езерово “ с още 36 нови места в 1 група. Прием тази година ще има и в ДГ " Пинокио “ – 50 места в 1 група.

В момента общинската администрация проектира и търси благоприятни условия да финансира построяването на нови корпуси в ДГ " Пинокио “ в ж.к. " Меден рудник “ и в детската градина в кв. " Сарафово “.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР