Всички познаваме двойки еднояйчни близнаци, които сме наблюдавали с интерес

...
Всички познаваме двойки еднояйчни близнаци, които сме наблюдавали с интерес
Коментари Харесай

Еднакви генетично ли са еднояйчните близнаци

Всички познаваме двойки еднояйчни близнаци, които сме следили с интерес и сме търсели разликите в тях. Доскоро множеството учени смятаха, че физическите разлики сред еднояйчните близнаци се дължат главно на фактори като храненето или метода на живот.
 Близнаците, възходящият им брой и любопитни обстоятелства за тях
Факти за близнаците, които не знаем

Все повече по две

Резултатите от ново проучване, направено от учени от Исландия, дават различен взор върху знанията ни за генетиката и по-конкретно - за генетиката на еднояйчните близнаци.

Оказва се, че те не са изцяло идентични генетично. За да стигнат до този извод учените са секвенирали ДНК от 387 двойки еднояйчни близнаци, както и от техните родители, деца и съпрузи.
 Снимка 512841

Те са разкрили " ранни разновидности, които разграничават еднояйчните близнаци ", изяснява Кари Стефансон, генетик от университета на Исландия и в компания de CODE Genetics и съавтор на проучването.

Мутацията е дребна смяна в секвенцията на ДНК, която не е наложително добра или неприятна, само че която въздейства върху физическите характерности или податливостта към избран болести, написа Associated Press.
 Снимка 512860

Резултатите от проучването посочили, че еднояйчните близнаци имат приблизително 5.2 на 100 от тези ранни генетични разлики. Около 15 на 100 от еднояйчните близнаци имат повече генетични разлики, като при някои от тях те доближават до 100 %.

Тези разлики съставляват дребна част от генетичния код на близнаците, само че могат да повлияят върху доста неща, като това дали единият близнак ще е по-висок и дали ще е изложен на по-висок риск от някои заболявания, да вземем за пример.

Ян Думански, генетик от университета Упсала в Швеция, оцени изследването като доста значим принос за медицинските проучвания.
 Братът близнак наподобява има отрицателен резултат върху сестра си
Братът близнак наподобява има отрицателен резултат върху сестра си

Тестостеронът ли е виновникът

Психоложката Нанси Сигал, която изследва близнаци в университета на Калифорния-Фулъртън и не е взела участие в проучването, сподели, че то е " героично и в действителност значимо ". " Това ще накара учените да трансформират разбирането си за въздействието на генетиката и на околната среда. Близнаците си наподобяват доста, само че не са изцяло идентични ", сподели тя.

Изследването е оповестено в сп..
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР